Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2023 18:42

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η τελετή απονομής των βραβείων του Παγκύπριου Σχολικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, η τελετή απονομής των βραβείων του Παγκύπριου Σχολικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023, στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνάς Μιχαηλίδου και της Πρέσβεως της Γαλλίας στην Κύπρο κ. Salina Grenet-Catalano.

Στον φετινό διαγωνισμό Γαλλοφωνίας, με θέμα «Τραγουδώ στα γαλλικά μια Ευρώπη πολυπολιτισμική, πράσινη και αλληλέγγυα» (Chanter en français une Europe pluriculturelle, verte et solidaire), συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με αξιέπαινο ζήλο και μεράκι, αναδίπλωσαν το ταλέντο τους και τη δημιουργικότητά τους, παραδίδοντας αξιόλογες εργασίες και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι, όταν τους δοθεί το έναυσμα μπορούν, με πολύ λίγα, να διαπρέψουν. Μέσα από τον διαγωνισμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γαλλική μουσική κουλτούρα, αναδεικνύοντας παράλληλα μέσω της γαλλικής γλώσσας τις ευαισθησίες τους σε θέματα και προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η πολιτιστική πολυμορφία και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανέφερε ότι η Κύπρος, συνδεδεμένο μέλος τους Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας από το 2006, συμμετέχει ενεργά στις δράσεις και εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου ίδρυσης του Οργανισμού, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την αγάπη της προς τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό και τη στήριξή της στις οικουμενικές αξίες του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, καθώς και τις αρχές της ισότητας, της αλληλοσυμπλήρωσης και της αλληλεγγύης που πρεσβεύει η Γαλλοφωνία.

Η κ. Μιχαηλίδου επισήμανε ότι η εφαρμογή της πιστοποίησης της γαλλικής γλώσσας στο δημόσιο σχολείο, η επέκταση της διδασκαλίας της σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, η λειτουργία παραρτήματος του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λεμεσό, όπως και η υπογραφή σειράς μνημονίων συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Κυβέρνησης και άλλους οργανισμούς, δημιουργούν αναμφίβολα ένα μεγάλο άνοιγμα στον σύγχρονο κόσμο, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες στους νέους της Κύπρου να γνωρίσουν καλύτερα τη γλώσσα που ενώνει τους λαούς της μεγάλης οικογένειας της Γαλλοφωνίας.

Αναφερόμενη στον διαγωνισμό, η Υπουργός επισήμανε ότι η φετινή θεματική του διαγωνισμού εναρμονίζεται και υποστηρίζει έναν από τους υπό έμφαση στόχους που έθεσε το Υπουργείο για την τρέχουσα σχολική χρονιά, αυτόν της προώθησης δράσεων ευαισθητοποίησης των μαθητών και μαθητριών μας για την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της. Τέλος, συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη συμμετοχή, τον ζήλο και την προσπάθεια που κατέβαλαν και ευχήθηκε η Γαλλοφωνία να ενώνει διαχρονικά τους ανθρώπους, τις χώρες και τους λαούς, με τις διαφορές τους και την ποικιλομορφία τους.

Τα σχολεία που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό είναι:

Γυμνάσια:

  • 1η  θέση: Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς – ΛΕΥΚΩΣΙΑ      
  • 2η  θέση: Νικολαΐδειο Γυμνάσιο – ΠΑΦΟΣ
  • 3η θέση: Ιδιωτική Σχολή OlympionΛΕΥΚΩΣΙΑ

Λύκεια:

  • 1η θέση: Λανίτειο Λύκειο – ΛΕΜΕΣΟΣ
  • 2η θέση: Λύκειο Αγίου Ιωάννη – ΛΕΜΕΣΟΣ
  • 3η θέση: Λανίτειο Λύκειο – ΛΕΜΕΣΟΣ

 

(ΙΠ/ΜΒ)