Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-03-2023 17:46

Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, στην Αθήνα

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος,

Αγαπητέ φίλε Νίκο,

Aποτελεί ιδιαίτερη τιμή να πραγματοποιώ την πρώτη επίσημη επίσκεψή μου από την ανάληψη των καθηκόντων μου στην Αθήνα.

Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή και για τις πολύ ουσιαστικές διαβουλεύσεις.

Οι διαχρονικά άρρηκτες σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα αποτελούν τη βάση για την αγαστή αμυντική και στρατιωτική μας συνεργασία. 

Οι χώρες μας από κοινού, με πλήρη συνεννόηση, συνεχίζουν να αποτελούν πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας στο πολυτάραχο γεωπολιτικό περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου.

Η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος για σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας αποτελεί σημαντικό βήμα ενίσχυσης του συντονισμού.

Επιδίωξή μας είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των δομών διαβούλευσης επί θεμάτων αμυντικής πολιτικής, διακρατικών συνεργασιών και συντονισμού για τον καθορισμό κοινών στόχων και στρατηγικής σε σοβαρά ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε την ενεργοποίηση της απόφασης για σύσταση πολιτικού οργάνου διαβούλευσης, με στόχο την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης των δυο πλευρών το συντομότερο δυνατόν, για την ετοιμασία συγκεκριμένων προτάσεων.

Συζητήσαμε, επιπλέον, την πορεία εξέλιξης των  τριμερών σχημάτων συνεργασίας, την τετραμερή πρωτοβουλία με τη Γαλλία και την Ιταλία και θέσαμε τους κοινούς μας στόχους για κάθε μια εξ αυτών. Οι χώρες μας αποτελούν ελκυστικούς εταίρους για αμυντική συνεργασία και τούτο οφείλεται στην πολιτική εξωστρέφειας και αυτοπεποίθησης που εκπέμπουμε.

Στα θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ, διαπιστώθηκε το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε τομείς ανάπτυξης ευρωπαϊκών δυνατοτήτων, μέσω των προγραμμάτων της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας PESCO και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία εκμεταλλευόμενοι νέες προοπτικές που διανοίγονται, τόσο από το πρόγραμμα κοινής προμήθειας στρατιωτικού υλικού, όσο και από αναδυόμενα θέματα, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής βιωσιμότητας των ενόπλων δυνάμεων.

Είχαμε, επίσης, μια ιδιαιτέρως παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την αμυντική συνεργασία που Κύπρος και Ελλάδα έχουν αναπτύξει με τις ΗΠΑ. Η Κύπρος στοχεύει στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων και την επικείμενη ένταξή μας στο State Partnership Program με την εθνοφρουρά του New Jersey.

Κύριε Υπουργέ,

Εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης, θέλω να επαναλάβω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα, από κοινού, για να πετύχουμε όλα αυτά που επιδιώκουμε για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή μας.

Η Τουρκία, αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το Διεθνές Δίκαιο, δυναμιτίζει με αναχρονιστικές αντιλήψεις και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις τις ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε επανειλημμένα, η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών. 

Κύπρος και Ελλάδα, σε συνεργασία και με τους εταίρους μας στην ΕΕ, παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, έτσι όπως και οι πρόγονοί μας έπραξαν.

Με την ευκαιρία της αυριανής Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, εύχομαι Χρόνια Πολλά στον απανταχού Ελληνισμό.

(ΕΠ)