Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-03-2023 12:32

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Δασών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου της Κύπρου μας, για να γιορτάσουμε την φετινή Διεθνή Ημέρα Δασών. Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, οι χώρες μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τιμούν τα δάση με εκδηλώσεις που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας να βρεθούν πιο κοντά στο δάσος και να ενημερωθούν για την αξία του, τόσο για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα όσο και για την ανθρώπινη υγεία.

Με το φετινό σύνθημα, η Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων συνδέει τα δάση με την υγεία των ανθρώπων, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την άμεση σύνδεση και την εξάρτιση του ανθρώπου από τα δάση και την φύση. Με σύνθημα «Υγιή Δάση – Υγιείς Άνθρωποι», υπερτονίζεται η προσφορά των δασών προς τον άνθρωπο και την υγεία του και, παράλληλα, επισημαίνεται η αναγκαιότητα προστασίας τους από κάθε κίνδυνο που τα απειλεί.

Πέρα από τα οφέλη που προσφέρουν τα δάση στην ευεξία των ανθρώπων, είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη μεγάλη συνεισφορά τους στην παροχή πρώτων υλών στην φαρμακοβιομηχανία. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το ¼ της ποσότητας των σύγχρονων φαρμάκων προέρχεται από φυτά των τροπικών δασών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το δεδομένο ότι τα 2/3 των φαρμάκων που κατασκευάζονται από πρώτες ύλες που προέρχονται από τα δάση, χρησιμοποιούνται στις θεραπείες σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος.

Τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του φυσικού περιβάλλοντος, με συμβολή στην περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Αποτελούν πηγή ενέργειας και υγείας, αφού παρέχουν καθαρό νερό και δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια ώρα, αποτελώντας καταφύγιο για το 80% των φυτικών και ζωικών οργανισμών, βοηθούν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Εξ ου και η προστασία και η αειφόρος ανάπτυξη των δασών είναι εκ των ων ουκ άνευ για κάθε σύγχρονο Κράτος. Η προστασία τους από κινδύνους, όπως είναι οι πυρκαγιές, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής κάθε Κυβέρνησης. Προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζει την προσοχή της και η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Δεδομένου ότι η προστασία των πυρκαγιών αφορά όλους, με αφορμή και το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες έχουν ήδη αρχίσει τις δράσεις συντονισμού, με σκοπό έγκαιρα να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και εν τη γενέσει τους τις δασικές πυρκαγιές που ενδεχομένως να προκληθούν ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Σκοπός είναι να σχεδιαστεί νωρίς ένας αποτελεσματικός οδικός χάρτης, με σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τους εθνικούς πόρους, καθώς και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και τις περιφερειακές συνεργασίες.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στηρίζει το έργο του Τμήματος Δασών, έτσι ώστε να το ενισχυθεί και να διασφαλιστεί η ορθολογιστική και αειφόρος διαχείριση του μοναδικού φυσικού μας πλούτου, των δασών μας. Μέλημά μας είναι η αναβάθμιση του Τμήματος και η διατήρησή του σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Διευθυντή και το προσωπικό του Τμήματος Δασών, για τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν στη διαρκή προσπάθειά τους για προστασία των δασών.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Δασών μάς υπενθυμίζει τη μεγάλη αξία που έχει το φυσικό περιβάλλον στη βελτίωση της πνευματικής και σωματικής υγείας των ανθρώπων. Έχουμε καθήκον ατομικά και συλλογικά να προστατεύσουμε τα δάση μας, βοηθώντας στη συνέχιση της αειφορίας τους για εμάς και τις επόμενες γενεές. Σας ευχαριστώ.

(ΜΚυ)