Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2023 12:30

Σεμινάριο Διπλωματικών Ικανοτήτων στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας: «Diplomatic Skills for CSDP»

 27 - 31 Μαρτίου 2023 

Η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Πανεπιστήμιο της Timisoara (Ρουμανίας), υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, διοργανώνουν το σεμινάριο «Diplomatic Skills for CSDP». Η δραστηριότητα διοργανώνεται με την υποστήριξη του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, της Ρουμανικής Πρεσβείας στην Κύπρο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στη Λάρνακα από τις 27 έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέας Λουκά, ο Πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Σάββα, ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Κύπρο κ. Sorin-Dan Michalache και ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Νικόλαος Ίσαρης απηύθυναν χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης στις 27 Μαρτίου 2023, παρουσία του Προέδρου και μελών της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων και 6 Πρέσβεων και Διπλωματών διαπιστευμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι συνολικά 47 συμμετέχοντες προέρχονται από 11 κράτη (Αρμενία, Γεωργία, Κύπρο, Ρουμανία, Ουκρανία, Γερμανία, Μολδαβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία), τα Ηνωμένα Έθνη και φορείς και ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχει προσωπικό από το Υπουργείο Άμυνας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι 12 ομιλητές προέρχονται από 9 ινστιτούτα, πανεπιστήμια και οργανισμούς (UNESCO, Chent University, West University of Timosoara, Egmont Institute, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κυπριακό Ινστιτούτο, Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας, Πρεσβεία Ρουμανίας στην Κύπρο).

Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί σε μια γενική εισαγωγή στα εμπλεκόμενα ζητήματα, με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις βασικές αρχές στον τομέα της διπλωματίας, το διεθνές στρατηγικό και διπλωματικό πλαίσιο και μια κριτική αξιολόγηση των συνδέσεων μεταξύ διπλωματίας και Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Θα συζητήσει επίσης τη νέα και παλιά διπλωματία, τις τάσεις της παγκοσμιοποίησης, τη συνάφεια και τη θέση της δημόσιας διπλωματίας στο πλαίσιο των αποστολών ΚΠΑΑ και θα εισαγάγει έννοιες και πρακτικές που σχετίζονται με την ψηφιακή διπλωματία. Ο τελικός στόχος του σεμιναρίου είναι να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ, τους στρατηγικούς εταίρους της και τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ στην εκπαίδευση του προσωπικού τους, ώστε να εργάζεται αποτελεσματικά σε τομείς που σχετίζονται με την ΚΠΑΑ σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο.

Την τελευταία ημέρα θα απονεμηθούν πιστοποιητικά υπογεγραμμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borrell, σε όσους συμμετέχοντες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το σεμινάριο και τα διαδικτυακά μαθήματα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας.

(ΝΓ/ΣΧ)