Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2023 13:43

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επέδωσε επιστολή πρόθεσης ένταξης της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας

Η Πρόεδρος της Βουλής, κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας (ΚΣΓ), αποτελούμενη από τον Βέλγο βουλευτή και επικεφαλής της Περιοχής Ευρώπης της Συνέλευσης, κ. Jean-Charles Luperto, τη βουλεύτρια, κα Simona Bucura-Opprescu (Ρουμανία), τον Γενικό Γραμματέα της ΚΣΓ, κ. Damien Casselin και τον Σύμβουλο της Περιοχής Ευρώπης κ. Fatmir Leci. Στη συνάντηση παρέστη η Γενική Διευθύντρια της Βουλής κ. Τασούλα Ιερωνυμίδου.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης της Βουλής των Αντιπροσώπων για συμμετοχή της, ως συνδεδεμένου μέλους, στην μεγάλη οικογένεια της Γαλλοφωνίας, αποτελεί πολύ σημαντική στιγμή για το Σώμα, από άποψη συμβολισμού, αλλά και των προοπτικών που διανοίγονται για μια πολύ ουσιαστική και γόνιμη συνεργασία με την ΚΣΓ, για την προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση των αρχών και αξιών της Γαλλοφωνίας και για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και ενεργειών σε καίριους τομείς δράσης της ΚΣΓ, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των γυναικών και των νέων. 

Η κ. Δημητρίου εξήρε το πολυσχιδές έργο του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ) και τη σημασία του πρωταγωνιστικού του ρόλου στη διάδοσητης δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην  προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και σταθερότητας στη γαλλόφωνη κοινότητα, αλλά και πέραν αυτής. Χαιρέτισε την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου στον ΔΟΓ, ευχόμενη την αναβάθμιση σύντομα του καθεστώτος συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μόνιμο μέλος στον Οργανισμό. Συναφώς, σημείωσε τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενδυνάμωση και ευρύτερη διάδοση της γαλλοφωνίας στην Κύπρο.  

Επιδίδοντας στον επικεφαλής της αντιπροσωπίας επιστολή πρόθεσης ένταξης της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ΚΣΓ προς τον Πρόεδρο της Συνέλευσης κ. Francis Drouin, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κύπρος και το Κοινοβούλιό της ασπάζονται ευλαβικά τις αρχές που προεσβεύει και προάγει ο ΔΟΓ, ενώ η ίδια υφίσταται για σαράντα εννέα χρόνια κατάφωρες παραβιάσεις από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Με την ένταξη της στην ΚΣΓ, η Βουλή των Αντιπροσώπων δίδει ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται και από το βήμα της ΚΣΓ για την προάσπιση και τη θωράκιση αυτών των αρχών και της διεθνούς νομιμότητας, όπως έχει πράξει η χώρα μας από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας, Βέλγος βουλευτής κ. Jean-Charles Luperto χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Βουλής των Αντιπροσώπων για ένταξή της στην ΚΣΓ, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στη Σύνοδο της Συνέλευσης, στο Μοντρεάλ, τον Ιούλιο του 2024, ημερομηνία που, όπως επισήμανε, συμπίπτει με την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και ανάλογο θα είναι το μήνυμα της Συνέλευσης.  Απηύθυνε δε πρόσκληση προς την Πρόεδρο της Βουλής για άτυπη συμμετοχή αντιπροσωπίας του Σώματος στις συναντήσεις που θα προηγηθούν. 

Κατά τη συνάντηση, ο Βέλγος βουλευτής και επικεφαλής της Περιοχής Ευρώπης της Συνέλευσης, κ. Jean-Charles Luperto προέβη σε παρουσίαση των ιστορικών σταθμών, των προτεραιοτήτων και των στόχων της ΚΣΓ.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)