Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2023 14:04

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τoν Πρέσβη της Ισπανίας την Κύπρο κ. Gabriel Ferrán Carrión

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τoν νέο Πρέσβη της Ισπανίας την Κύπρο κ. Gabriel Ferrán Carrión, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Κατά τη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τονίστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους, ειδικότερα στο διακοινοβουλευτικό επίπεδο, μέσω της αναβάθμισης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της αύξησης ανταλλαγών μεταξύ των κοινοβουλίων της Ισπανίας και της Κύπρου.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή της για τη θέση αρχών της Ισπανίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και τόνισε την ανάγκη όπως το Κυπριακό, που αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα, επανέλθει στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας της Συμβουλίου της ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η κ. Δημητρίου επισήμανε ότι η Κύπρος υφίσταται εδώ και σαράντα εννιά χρόνια, τις ίδιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία  με αυτές που συντελούνται στην Ουκρανία από τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να επιδεικνύεται ανάλογη ευαισθησία της διεθνούς κοινότητας προς την Κύπρο. Η Κύπρος, με αίσθημα αυξημένης ευθύνης, τόνισε η κα Δημητρίου, στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας, προασπίζοντας τη διεθνή νομιμότητα και η Βουλή των Αντιπροσώπων, από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, υιοθέτησε ομόφωνα καταδικαστικό ψήφισμα και, στη συνέχεια, ανέλαβε πρωτοβουλίες και δράσεις για τη στήριξη του λαού της Ουκρανίας.

Ο κ. Ferrán Carrión επαναβεβαίωσε τη στάση αρχών που τηρεί η χώρα του όσον αφορά στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας την Πρόεδρο της Βουλής ότι το ζήτημα αυτό θα βρίσκεται στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ κατά το εξάμηνο της Ισπανικής Προεδρίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Ισπανός Πρέσβης, έχει επαναφέρει στη διεθνή πολιτική σκηνή ζητήματα όπως της παράνομης κατοχής και απόσχισης, που άπτονται παραβιάσεων αρχών, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

 

 

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα