Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-03-2023 11:50

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τροποποίηση του «Σχεδίου για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ για Ιδία Κατανάλωση»

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) ανακοινώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή του συνεδρία, ενέκρινε την τροποποίηση του υφιστάμενου «Σχεδίου για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Ιδία Κατανάλωση», το οποίο λήγει στις 31 Μαρτίου 2023. Το τροποποιημένο Σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023.

Οι κύριες αλλαγές που επήλθαν στο Σχέδιο ανά Κατηγορία, είναι οι ακόλουθες:

Κατηγορία Α – Συμψηφισμός Μετρήσεων (Net-Metering)

  • Καταργείται η διαστασιολόγηση βάσει της κατανάλωσης του εξυπηρετούμενου υποστατικού για Φωτοβολταϊκά (ΦΒ) συστήματα κάτω από 4.16 kW.
  • Οποιαδήποτε πλεονάσματα παραγωγής θα μεταφέρονται στην επόμενη περίοδο τιμολόγησης, για συνολική περίοδο 36 μηνών. Στον τελευταίο λογαριασμό των 36 μηνών, τα όποια πλεονάσματα θα μηδενίζονται.

Κατηγορία Β – Συμψηφισμός Λογαριασμών (Net-Billing)

  • Καταργείται η διαστασιολόγηση του ΦΒ συστήματος βάσει της κατανάλωσης του εξυπηρετούμενου υποστατικού.
  • Οποιαδήποτε πλεονάσματα παραγωγής θα μεταφέρονται στην επόμενη περίοδο τιμολόγησης, για συνολική περίοδο 12 μηνών. Στον τελευταίο λογαριασμό των 12 μηνών, τα όποια πλεονάσματα θα μηδενίζονται.

Κατηγορία Γ – Εικονικός Συμψηφισμός Μετρήσεων (Virtual Net-Metering)

  • Οι οινοποιητικές επιχειρήσεις εισάγονται ως νέα κατηγορία δικαιούχων.
  • Αύξηση ορίου εγκατεστημένης ισχύς για τους γεωργούς μέχρι 100 kW (από 20 kW που ήταν στο υφιστάμενο Σχέδιο).

Δημιουργία της Κατηγορίας Δ – Εικονικός Συμψηφισμός Λογαριασμών (Virtual Net-Billing)

  • Η συνολική διαθέσιμη ισχύς της Κατηγορίας είναι 30 MW.
  • Η μέγιστη ισχύς κάθε ΦΒ συστήματος που δύναται να εγκατασταθεί στα πλαίσια της κατηγορίας είναι 150 kW ανά λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ανά δικαιούχο/επιχείρηση.
  • Σε περίπτωση που εγκατασταθεί σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, η μέγιστη ισχύς κάθε ΦΒ συστήματος μπορεί να ανέλθει μέχρι 500 kW.

Υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή στα κατά τόπους Περιφερειακά Γραφεία του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ – ΑΗΚ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν αιτήσεις σε έντυπη μορφή από τον ΔΣΔ-ΑΗΚ και σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της ΑΗΚ.

Η παραλαβή αιτήσεων για της Κατηγορίες Α, Β, Δ και Ε θα τερματιστεί στις 20 Δεκεμβρίου 2023 ή νωρίτερα, αν συμπληρωθεί η μέγιστη διαθέσιμη δυναμικότητα της κάθε κατηγορίας ανά έτος ή αν αποφασίσει διαφορετικά o Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σχέδιο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ενέργειας https://energy.gov.cy/

(ΜΓ/ΕΧΡ)