Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-04-2023 19:50

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό και για το θέμα των κυρώσεων

Σε χώρες της ΕΕ θα ταξιδέψει σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με στόχο τη συζήτηση της πρότασής του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό, όπως ανέφερε απόψε ο ίδιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Χούλου, όπου παρέστη σε εκδήλωση και ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με το θέμα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Συνεχίζω τις προσπάθειες τόσο προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών όσο και προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχω κατ΄επανάληψη αναφέρει τη σημασία ενεργότερης εμπλοκής από πλευράς της ΕΕ. Σύντομα θα ανακοινωθούν κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, με κύριο αντικείμενο συζήτησης το πώς προχωρούμε στην επίτευξη του εν λόγω στόχου, έχοντας ως προσπάθεια, όπου θα καταλήξει αυτή – και ελπίζουμε να έχει αποτέλεσμα –  (μετά) τις εκλογές στην Τουρκία.

Όμως, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και κάποια ταξίδια σε κράτη μέλη της ΕΕ, ακριβώς για αυτό το σκοπό».

Ερωτηθείς αν ήταν ενθαρρυντικά τα μηνύματα που πήρε από τις επαφές που είχε για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι θετικό, ναι, ότι από πλευράς της ΕΕ βλέπουν την ανάγκη αυτή, βλέπουν την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς. Φυσικά αυτό δεν μας ικανοποιεί, εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να δημιουργηθούν δεδομένα που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Έχω πει πολλές φορές, δεν θα κουραστώ να το λέω, ότι θα πράξουμε από δικής μας πλευράς ό,τι είναι δυνατόν. Υπάρχουν κάποια δεδομένα στην παρούσα συγκυρία που θεωρούμε ότι, ναι, ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών και η παρουσία της ΕΕ στο σπάσιμο του αδιεξόδου, η εμπλοκή της ΕΕ, θεωρούμε ότι θα έχει καταλυτική σημασία».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο από τον ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «είμαστε σε επαφή με τα ΗΕ, όλοι, αντιλαμβάνεστε, ότι αναμένουν τις εκλογές στην Τουρκία».

Κληθείς να αναφερθεί στο δημοσίευμα της Guardian για το θέμα των κυρώσεων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Η καλύτερη απάντηση θεωρώ είναι οι ίδιες οι δηλώσεις από πλευράς της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Είμαστε σε επαφή από την πρώτη στιγμή, έχουμε ζητήσει να μας δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία. Η δική μας πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη, ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, δηλαδή φαινόμενα που εκφεύγουν του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί ειδικότερα από πλευράς ΕΕ στις οποίες συμμετείχε και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Είμαστε σε επαφή με την Αμερικανική Κυβέρνηση, αυτή η επαφή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Θα έχω συνάντηση, επίσης, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε τη Μεγάλη Πέμπτη, και με τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και με το Υπουργείο Οικονομικών, ακριβώς για να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν.

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιτρέψουμε ή να δώσουμε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας. Είναι μια προσπάθεια που από δικής μας πλευράς υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, έτσι ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε σκιά για το συγκεκριμένο ζήτημα».

(ΡΜ/ΙΣ)