Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-04-2023 17:38

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου στον Τελικό και την Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού Junior Achievement «Επιχείρηση της Χρονιάς 2023»

Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού Junior Achievement «Επιχείρηση της Χρονιάς 2023». Χαίρομαι, επίσης, ιδιαίτερα για την ευκαιρία που μου δίνεται να συγχαρώ δημόσια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και όλους στην ομάδα του Junior Achievement Cyprus, για τα 10χρονα του Οργανισμού.

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα η χώρα μας βιώνει ακόμα, όπως και όλη η υφήλιος, μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, ενεργειακή και οικονομική, συνεπεία της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο η Κύπρος, λαμβάνοντας μια σειρά από μέτρα, καταφέρνει, παρά τις όποιες προκλήσεις, να διατηρεί από τους πιο υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ.

Για να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας και για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά της, επιβάλλεται να επενδύσουμε, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Οφείλουμε, προς αυτή την κατεύθυνση, να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τις ευκαιρίες που προσφέρουν η τεχνολογική αναβάθμιση, η ψηφιοποίηση, η κυκλικότητα και η πράσινη ενέργεια, με στόχο ακριβώς να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις μας και να δημιουργηθούν νέες. Κατ’ επέκταση, θα καταστεί δυνατό να δημιουργηθούν, επίσης, νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, κυρίως σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και νέες θέσεις απασχόλησης.

Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι κάθε χρόνο οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ευρώπη δημιουργούν περισσότερες από 4 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 23 εκατομμύρια Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις προσφέρουν περίπου 75 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης και αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι η διαφοροποίηση του οικονομικού μας μοντέλου και η στροφή στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, αποτελούν πλέον μονόδρομο.

Εμείς, στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα πιο πάνω και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, εφαρμόζουμε Σχέδια Χορηγιών που σκοπό έχουν την άμεση και έμμεση στήριξη των επιχειρήσεων και του μεταποιητικού μας τομέα. Συγκεκριμένα, για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους που ξεπερνούν τα €500 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα €200 και πλέον εκατομμύρια προορίζονται για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων.

Κυρίες και Κύριοι,

Σε συνάρτηση με τα όσα έχω αναφέρει, πολύ σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων μας διαδραματίζουν, επίσης, η καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας και η εκπαίδευση των νέων μας σε θέματα επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με μελέτες, 15% με 20% των μαθητών και μαθητριών που συμμετέχουν σε πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, θα ξεκινήσουν αργότερα τη δική τους επιχείρηση.

Πρέπει, λοιπόν, να εκπαιδεύσουμε τους νέους και τις νέες μας, ξεκινώντας βέβαια από τη σχολική περίοδο. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες και να τους ενημερώσουμε για τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που προσφέρει η επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτως τομέα ειδίκευσης και εξειδίκευσης.

Τα Προγράμματα του Οργανισμού Junior Achievement κάνουν ακριβώς αυτό. Εκπαιδεύουν, ενημερώνουν και, κυρίως, δίνουν εφόδια και δεξιότητες όπως κριτική σκέψη, πρωτοβουλία, επιμονή, ομαδική εργασία, κατανόηση κινδύνου και αίσθηση ευθύνης – όλα στοιχεία απαραίτητα όχι μόνο για την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, αλλά γενικότερα για να μπορούν οι νέοι και οι νέες μας, να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους.

Ουσιαστικά αυτός είναι ο σκοπός και του Προγράμματος Μαθητική Επιχείρηση που βραβεύουμε σήμερα. Δίνει την ευκαιρία στους έφηβους μαθητές και μαθήτριές μας να ξεδιπλώσουν τις δεξιότητές τους σε διάφορους τομείς, να αναδείξουν την προσωπικότητά τους, να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά και να γνωρίσουν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, παρουσιάζοντας προϊόντα ή υπηρεσίες με καινοτόμα χαρακτηριστικά, φιλικά προς το περιβάλλον και που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες.

Φίλες και Φίλοι,

Ως Κυβέρνηση συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, πάντα σε συνεργασία με εσάς – τους στενούς μας εταίρους και τους μελλοντικούς μας επιχειρηματίες, με στόχο να παρέχουμε πραγματική βοήθεια και στήριξη σε κάθε επιχείρηση που αγωνίζεται να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά και να επιβιώσει, ανταποκρινόμενη, παράλληλα, στις αυξημένες υποχρεώσεις της.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καίριος ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας, αφού, χωρίς τη συμβολή του, οποιαδήποτε πρωτοβουλία από τη δική μας πλευρά δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Η προσπάθεια είναι κοινή και οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε προκειμένου να στηρίξουμε τον νέο και τη νέα επιχειρηματία.

Κλείνω, λοιπόν, ευχαριστώντας και συγχαίροντας τον Junior Achievement Cyprus για τις ενέργειες και τις δράσεις του ως Οργανισμού που απευθύνεται και στηρίζει την καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας μεταξύ των νέων μας.

Τέλος, εύχομαι καλή επιτυχία στους υποψήφιους και στις υποψήφιες, εκφράζοντας θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Μαθητική Επιχείρηση». Συνεχίστε να δημιουργείτε και να μετουσιώνετε τις ιδέες σας σε πράξη.

Σας ευχαριστώ.

(ΓΑ)