Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-08-2018 15:20

Ευρωπαϊκή Δημόσια διαβούλευση όσον αφορά τη διασύνδεση των νομοθετικών διατάξεων για τις χημικές ουσίες, τα προϊόντα και τα απόβλητα

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πληροφορεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συλλέγει πληροφορίες και απόψεις μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου για τον τρόπο διαχείρισης των Χημικών Ουσιών Υψηλής Ανησυχίας (Substances of Very High Concern – SVHC) στα απόβλητα. 

Οι στόχοι της πιο πάνω διαβούλευσης είναι:

  • Η δημιουργία κατάλληλου μηχανισμού πληροφόρησης για την ύπαρξη Ουσιών Υψηλής Ανησυχίας σε προϊόντα.
  • Η μεταφορά της πληροφόρησης αυτής σε όλη την αλυσίδα χρήσης και εν τέλει στους διαχειριστές αποβλήτων και
  • Η υποκατάσταση των επικίνδυνων ουσιών με ασφαλέστερες, εναλλακτικές επιλογές όπου αυτό είναι εφικτό, δημιουργώντας κύκλους χρήσης προϊόντων μειωμένης τοξικότητας.

Όπως έχει αποδειχθεί, η πληροφόρηση για την παρουσία Ουσιών Υψηλής Ανησυχίας δεν είναι συχνά διαθέσιμη στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα προϊόντα πριν αλλά και ως απόβλητα.  Σύμφωνα με τις προτεινόμενες δράσεις η Επιτροπή καλείται μέχρι το τέλος του 2019 να ετοιμάσει Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων στην οποία όλοι οι διανομείς αντικειμένων στην Ευρώπη θα κοινοποιούν τις Ουσίες Υψηλού Κινδύνου που περιέχονται στα προϊόντα τους.  Σε αυτή την Βάση Δεδομένων θα παρέχεται πρόσβαση στις εταιρείες ανακύκλωσης και στο ευρύ κοινό.  Επίσης προτείνεται, μεταξύ άλλων, η επαναξιολόγηση της ταξινόμησης κάποιων αποβλήτων καθώς και η περαιτέρω εναρμόνιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο των κριτηρίων που καθορίζουν το πότε ένα προϊόν παύει να είναι απόβλητο.  

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως ιδιώτες, εταιρείες, οργανώσεις, μη-κυβερνητικοί οργανισμοί, δημόσιες αρχές κ.λπ. καλούνται να συμμετάσχουν στη διαβούλευση με συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου.  Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο και στην ελληνική γλώσσα στην πιο κάτω ιστοσελίδα:

https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-addressing-interface-between-chemical-product-and-waste-legislation_el

Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο  μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405609, 22405608 και 22405611.

______________

/ΣΧ