Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-08-2018 19:28

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στη μουσική βραδιά «Σεβασμός στη ζωή», στο Επισκοπειό

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι στην αποψινή μουσική εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, και που αποτελεί μια γιορτή για τη ζωή.

Το ζήτημα της ουσιοεξάρτησης είναι ένα σύνθετο, πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο που αφορά τη δημόσια υγεία, τις ηθικές αξίες, τη συνοχή της κοινωνίας και το μέλλον της νεολαίας μας. Γι΄ αυτό θα ήθελα να συγχαρώ την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής για τον αγώνα που διεξάγει σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την Αστυνομία με στόχο την πρόληψη, την υποστήριξη και επανένταξη των ουσιοεξαρτώμενων ατόμων, όλα αυτά τα χρόνια.

Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, επαναλαμβάνω τη διαβεβαίωση ότι ως Κυβέρνηση τοποθετούμε υψηλά στις προτεραιότητές μας τη σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων της ουσιοεξάρτησης, όπως την πρόληψη, την καταστολή, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης, τον αποστιγματισμό και την κοινωνική επανένταξη. Αλλάξαμε την πολιτική μεταχείρισης του χρήστη, αντιμετωπίζοντάς τον ως άτομο που χρήζει θεραπείας και υποστήριξης και ενισχύσαμε οικονομικά τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας που προσφέρουμε.

Επιπρόσθετα, διευρύναμε τον ρόλο και τις εξουσίες της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και ενισχύσαμε τις κρατικές υπηρεσίες, ώστε να αυξάνουν τις δράσεις τους στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο στενής συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες και τις ΜΚΟ.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπομνήσω το αξιέπαινο έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Ταμασού, μέσα από τη λειτουργία του ΚΕΝΘΕΑ, και την αγαστή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και ειδικότερα με το Υπουργείο μας -την Αστυνομία και τις Φυλακές- με την παραπομπή σε θεραπευτικά προγράμματα νεαρών χρηστών ναρκωτικών που τελούν υπό σύλληψη ή κρατούνται στις φυλακές. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας, τις επόμενες μέρες, θα επεκταθεί και σε νέα προγράμματα που θα απευθύνονται στη στήριξη των αποφυλακισθέντων – νεαρών χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, στα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχουν πρόσφατα συνάψει οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Το μήνυμα για θετική στάση στις δυσκολίες που συναντάμε στην πορεία μας, για επίδειξη σεβασμού προς το θείο δώρο της ζωής δεν αφορά μόνο τις εξαρτητικές συμπεριφορές, αλλά και την οδική μας συμπεριφορά. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, ενισχύουν τις προσπάθειες της Πολιτείας και στέλνουν το μήνυμα ότι ο σεβασμός στη ζωή πρέπει να επιδεικνύεται στην καθημερινότητα, όπως είναι και η ορθή οδική συμπεριφορά.

Η καλλιέργεια της οδικής συνείδησης, συνδέεται άμεσα με την αλλαγή της κουλτούρας του Κύπριου οδηγού και την αποδοχή - επίδειξη του αναγκαίου σεβασμού όχι μόνο στη δική μας ζωή, αλλά και των γύρω μας, στοιχεία που καθορίζουν διακριτούς τους ρόλους που έχουμε όλοι να επιτελέσουμε ως Πολιτεία, Εκκλησία, ΜΚΟ και τοπική κοινωνία - οικογένεια.  

Η Κυβέρνηση, μέσα από τη νέα επικοινωνιακή στρατηγική ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, εστιάζει τις δράσεις της στους νέους και νεαρούς οδηγούς. Στοχεύει στην εκπαίδευση με την ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής και στα λύκεια από την περσινή σχολική χρονιά, στην αναβάθμιση των κριτηρίων απόκτησης άδειας οδηγού και ετοιμάζει τη σύσταση της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, αφού φαίνεται ότι κάποιοι πρέπει να ξαναγυρίσουν στα θρανία για ν’ αλλάξουν την επιπόλαιη νοοτροπία που έχουν ενώ οδηγούν.

Πέραν αυτών, όμως, η αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας για αυστηρή τήρηση του ΚΟΚ, η εφαρμογή του νάρκοτεστ και η προώθηση της φωτοεπισήμανσης, αλλά και η σημαντική αύξηση των ποινών, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους επιμένουν να μην τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας.

Η αξιολόγηση όλων των δράσεων και μέτρων που εφαρμόζουμε διαχρονικά, που έλειπε μέχρι σήμερα, θα καλύπτεται μέσω επιστημονικής τεκμηρίωσης από το νεοσύστατο Επιστημονικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα υποβάλλει προτάσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στρατηγικές.

Μόνο μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική μπορούμε να αντιστρέψουμε τον θλιβερό αριθμό απώλειας ανθρώπινων ζωών από τις τροχαίες συγκρούσεις, που φέτος μέχρι σήμερα καταγράφουν ποσοστό 35% σε νέους ηλικίας κάτω των 25. Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτή την προσπάθεια της Πολιτείας, θα σας βρούμε συνεργάτες και υποστηρικτές, όπως και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να σώσουμε τους νέους μας από τη μάστιγα των ναρκωτικών. 

Ας αποτελέσει η σημερινή εκδήλωση στόχο όλων μας να επενδύσουμε σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον, με σεβασμό στην πολύτιμη ανθρώπινη ζωή.Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη Μητρόπολη Ταμασού και την Αστυνομία Κύπρου για τη διοργάνωση της αποψινής βραδιάς και να ευχαριστήσω τον κ. Μάριο Μελετίου και την ορχήστρα του για τη συμμετοχή τους.  

____________

ΕΚ/ΣΧ