Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2023 10:09

Συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών στην πολυεθνική άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023»

Έληξε την Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, η πολυεθνική άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023», που ξεκίνησε τη Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023, και στην οποία συμμετείχε διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό από 19 χώρες και την ΕΥΕΔ.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ), υπό τον γενικό συντονισμό του ΓΕΕΦ και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών φορέων και υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έλαβε χώρα στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και πέραν των συμμετεχόντων, χρησιμοποιήθηκαν μέσα πλειάδας χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασίλειου και ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της άσκησης, τέθηκαν σε εφαρμογή τα Ειδικά Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε ενεργά στη φετινή άσκηση, με τη συμβολή διπλωματών και λειτουργών του Υπουργείου, οι οποίοι ανέλαβαν σημαντικούς ρόλους στα σενάρια εκκένωσης αμάχων και επίλυσης εικονικών υποθέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος στα διδάγματα που αποκόμισαν οι χώρες από την εκκένωση αμάχων από το Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», στο πλαίσιο του οποίου εκκενώθηκαν μέσω Κύπρου 2611 άμαχοι πολίτες από 28 χώρες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είχε φέτος και την ευθύνη της διοργάνωσης της «Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών», την οποία προσφώνησε, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Σένγκεν, Προξενικών Θεμάτων και Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων Πρέσβης Όμηρος Μαυρομμάτης. Κατά τη διάρκεια της «Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών» παρουσιάστηκε το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», καθώς και σενάρια εφαρμογής του, στην παρουσία Πρέσβεων και στρατιωτικών ακολούθων ξένων χωρών, εκπροσώπων Υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών, καθώς και εκπροσώπων προξενικών και στρατιωτικών αρχών.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρομμάτης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την εκτίμησή του προς όλες τις χώρες και φορείς, που έλαβαν μέρος στην Άσκηση «Αργοναύτης 2023», επισημαίνοντας ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με τις Πρεσβείες και άλλους αρμόδιους φορείς ενεργούν και αντιδρούν σε πιθανά σενάρια που αφορούν θέματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εκκένωσης, τρομοκρατίας, παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, εμπορίας ανθρώπων, ιατρικών έκτακτων περιστατικών και άλλων. Υπογράμμισε δε, τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και της επάρκειας των υποδομών και υπηρεσιών της, όχι μόνο όσον αφορά την εκκένωση αμάχων από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και από αλλού, όπως συνέβη με το Σουδάν.

 

(ΜΦ/ΜΒ)