Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-05-2023 19:05

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

To Συμβούλιο απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Ουκρανία και η κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής. Διεξήχθη, επίσης, συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ οι Υπουργοί παρακάθισαν σε άτυπο γεύμα εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών από την περιοχή.  Τους «27» απασχόλησαν και άλλα τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στην Τυνησία καθώς και των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις, στην παρουσία και του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για την εφαρμογή των κυρώσεων κ. David O’Sullivan. Σε παρέμβασή του, ο Δρ. Κόμπος επανέλαβε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Κύπρου προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει – ενωμένη – να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς τη χώρα. Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των κυρώσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ, υποστήριξε ότι η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ και των κρατών μελών της.  Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, αποφεύγοντας να ευθυγραμμιστεί με τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ, επιδιώκει να επωφεληθεί από την κατάσταση.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής, ο Δρ. Κόμπος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.  Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σουδάν, σημειώνοντας ότι η Κύπρος στηρίζει τις περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, καθώς και τις διεθνείς πρωτοβουλίες για αποστολή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.  Η Κύπρος, ενεργώντας για ακόμα μία φορά ως ασφαλής λιμένας υποδοχής και διαμετακόμισης, συμμετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης άμαχων πολιτών τρίτων χωρών, διευκολύνοντας την απομάκρυνση πέραν των 2600 ατόμων, επισήμανε ο Δρ. Κόμπος.

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία που η ΕΕ αποδίδει στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα.  Προσβλέπουμε σε μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, που να επιφέρει απτά αποτελέσματα, υπογράμμισε ο Δρ Κόμπος. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι το κλειδί για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, και ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει το θετικό αποτύπωμά της στην περιοχή.

Κατά τη συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕΕ - Κεντρικής Ασίας, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος στηρίζει τον ενισχυμένο διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής.  Την ίδια ώρα, επισήμανε, η ΕΕ – όπως πράττει και με όλους τους εταίρους της –αναμένει από τις χώρες στην περιοχή να ενεργούν σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ σχετικά με τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους εντός του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, αλλά και σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων χωρών της περιοχής για απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα. 

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία, τόνισε τη σημασία συνέχισης του διαλόγου της ΕΕ με την εν λόγω χώρα για αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του κ. Péter Szijjártó.  Κατά τη συνάντηση τέθηκαν διμερή ζητήματα καθώς και  οι προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για αναβάθμιση του καθεστώτος του ψευδοκράτους εντός του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών. Ο Ούγγρος Υπουργός επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από πλευράς του, ο Δρ. Κόμπος κατέστησε σαφές ότι αναμένεται από πλευράς Ουγγαρίας, ως κράτος μέλος της ΕΕ, να συγχρονίζει τις δηλώσεις και δράσεις της.

Για το βίντεο από τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, πατήστε εδώ.

(ΜΠ/ΕΠ)