Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-05-2023 17:47

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τουρκμενιστάν επέδωσε τα διαπιστευτήριά του

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τουρκμενιστάν, Δρ Κύπρος Γιωργαλλής, επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά του, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας. Ως είθισται, τα διαπιστευτήρια και ανακλητήρια έγγραφα παρέλαβε, εκ μέρους του Προέδρου της χώρας κ. Serdar Berdimuhamedov, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κα Dunyagozel Gulmanova.

Διαβιβάζοντας τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Δρ Γιωργαλλής εξέφρασε την ετοιμότητα και δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας των δυο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Τουρκμενιστάν. 

Η επικεφαλής του Κοινοβουλίου, εξ’ ονόματος του Κράτους, ανταπέδωσε τους θερμούς χαιρετισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεχάρη τον κ. Πρέσβη για τη διαπίστευσή του.  Ταυτόχρονα, διαβίβασε ευχές για ευόδωση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών και πολυμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της επίσημης τελετής διαπιστευτηρίων, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ενημέρωσε τον Κύπριο Πρέσβη για τις προτεραιότητες της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση από μέρους της δόθηκε στην ανάλυση του καθεστώτος μόνιμης ουδετερότητας, το οποίο διαπνέει την εξωτερική πολιτική του Τουρκμενιστάν.

Ο Δρ Γιωργαλλής ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, καθώς και για τις προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος να προωθήσει τις αποσχιστικές του επιδιώξεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας.  Παράλληλα, υπέβαλε εισηγήσεις για θεσμοθέτηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Τουρκμενιστάν, θέτοντας τομείς που οι δύο χώρες επιθυμούν να προωθήσουν από κοινού, όπως η εκπαίδευση, η ενέργεια και οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών.

(ΜΦ/ΝΓ)