Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-05-2023 17:36

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στο Βερολίνο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στη Γερμανία, μετέβη το απόγευμα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του Μνημείου που είναι αφιερωμένο στους δολοφονηθέντες Εβραίους της Ευρώπης και κατέθεσε στεφάνι.

Υπέγραψε, επίσης, το βιβλίο επισκεπτών του Μνημείου στο οποίο έγραψε τα ακόλουθα: «Επισκέφθηκα σήμερα, ως μέρος της επίσκεψής μου στο Βερολίνο, το Μνημείο για τους Δολοφονηθέντες Εβραίους της Ευρώπης, έναν χώρο μνήμης και απόδοσης τιμής στα έξι εκατομμύρια Εβραίους, θύματα του Ολοκαυτώματος.

Είναι χρέος μας να θυμόμαστε, αλλά η απόδοση τιμής δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον. Το ‘Ποτέ Ξανά’ αφορά τη συλλογική ιστορική μας ευθύνη προς την Ανθρωπότητα».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την παρουσία του στο Μνημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι σημαντικό να αναδεικνύεται η σημασία τέτοιων τραγικών γεγονότων, απλώς για να μην επαναληφθούν ποτέ. Πέραν του να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν, το πιο σημαντικό είναι να μην επιτρέψουμε ως ανθρωπότητα να συμβούν ξανά. Και δυστυχώς βλέπουμε στο διεθνές περιβάλλον που ζούμε σήμερα, –δυστυχώς και στη δική μας χώρα, το 1974 αλλά και γενικότερα μετά– να επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους τραγικές εξελίξεις. Γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση ως ανθρωπότητα να μην επιτρέψουμε να συμβούν ξανά.»

Στη Γερμανία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κα Μαριλένα Ραουνά και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

(ΡΜ/ΝΓ/ΣΧ)