Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-05-2023 12:12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη 19η Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας του Europa Uomo Ευρώπης, στη Λάρνακα

Είναι με μεγάλη χαρά που χαιρετίζω την 19η Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας του Europa Uomo Ευρώπης, η οποία διοργανώνεται στη χώρα μας από το Europa Uomo Κύπρου και είναι και ένδειξη της σημαντικής δουλειάς που διεξάγει. Καλωσορίζω στην Κύπρο τις αντιπροσωπείες όλων των χωρών που βρίσκονται σήμερα μαζί μας.

Ο καρκίνος του προστάτη, σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, αποτελεί τη συχνότερη ογκολογική πάθηση στον αντρικό πληθυσμό, αφού ένας στους έξι άνδρες θα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του, και κυρίως άνω των 50 ετών. Το βασικό ζητούμενο, όπως σε όλες τις μορφές καρκίνου, είναι η πρόληψη.

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τη νόσο, αφού ο εντοπισμός του σε πρώιμο στάδιο επιφέρει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στη θεραπεία.

Και σε αυτή τη διάσταση θα πρέπει να επικεντρωθούμε και να ενώσουμε δυνάμεις και να εργαστούμε μαζί, και σε αυτό τον τομέα είναι και η σημαντικότερη επιτυχία του Europa Uomo Κύπρου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου, εργαζόμαστε – και ελπίζω σύντομα να μπορούμε να το ανακοινώσουμε δημόσια – με στόχο να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν προληπτική εξέταση, το PSA, στα πληθυσμιακά προγράμματα ελέγχου στην Κύπρο, όπως υπάρχει και στα πρότυπα της εξέτασης του μαστού για τις γυναίκες κάτι που ισχύει σήμερα.

Την ίδια στιγμή, και λαμβάνοντας υπόψη τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της διακυβέρνησής μας, θα ήθελα να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να επαναλάβω ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην ενίσχυση και αναβάθμιση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής είχαμε συνάντηση με το Europa Uomo Κύπρου και έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα διακυβέρνησής μας - και έχω ζητήσει από την Υπουργό Υγείας να μας παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν πώς να προχωρήσουμε - τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου αναφοράς, αξιοποιώντας και τα υφιστάμενα κέντρα, και πώς να κάνουμε συνέργειες για θέματα που αφορούν τον καρκίνο του προστάτη.

Είναι σημαντικό να έχουμε ένα τέτοιο Κέντρο, αξιοποιώντας και τα υφιστάμενα, διότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό, έτσι ώστε να μην αποτελεί ταμπού (το θέμα του καρκίνου του προστάτη) που για πολλά χρόνια αποτελούσε στη χώρα μας. Και είναι μέσα από τις δικές σας ενέργειες που καταφέραμε όλοι μαζί πολλά, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ώστε μέσα από την πρόληψη, ειδικότερα μιλώντας για ένα καρκίνο που μέσα από την πρόληψη μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ως τέως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αρκετές εκδηλώσεις του Europa Uomo Κύπρου και συγκεκριμένα στη Μπλε Διαδρομή στη Λεμεσό τα τελευταία δύο χρόνια, και γνωρίζω από πρώτο χέρι τη σημαντική δουλειά που κάνετε, το όραμα που διακατέχει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, το οποίο συγχαίρω για τις δράσεις και εκστρατείες του, που πολύ ορθά επικεντρώνεται στον τομέα της πρόληψης.

Η σημερινή μου παρουσία εδώ είναι μια ένδειξη της εκτίμησης από πλευράς της πολιτείας για τη σημαντική δουλειά που επιτελείτε και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια και η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι αρωγός στις δικές σας προσπάθειες.

 

(ΡΜ/ΜΒ/ΣΧ)