Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2023 13:17

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο παγκύπριο μνημόσυνο αρχηγών και ηρωομαρτύρων της ΕΟΚΑ 1955-59 και την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «Οδός Ελευθερίας 2023»


Ηρώο του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-’59
, Αμίαντος-Πελένδρι


Η πρόσκληση να απευθύνω τον σημερινό επιμνημόσυνο λόγο στο Παγκύπριο Μνημόσυνο των αρχηγών και ηρωομαρτύρων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, που συμπίπτει και με την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «Οδός Ελευθερίας 2023», με τιμά ιδιαίτερα και για αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και την εκτίμησή μου προς τους διοργανωτές: το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-’59, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-’59, το Ιδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-’59 και το Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Εκπληρώνοντας ένα οφειλόμενο ηθικό και εθνικό χρέος τιμής και μνήμης, με αίσθημα βαθύτατης συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, ευθύνης έναντι στις ιστορικές παρακαταθήκες μας, μνημονεύουμε σήμερα, στον ιερό τούτο χώρο του Ηρώου του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-’59, που επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Αρχηγό, τους αρχηγούς και ηρωομάρτυρες του Αγώνα, στους οποίους κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ, για τις υπηρεσίες που προσέφεραν προς τη δοκιμαζόμενη πατρίδα, με αυτοθυσία και απαράμιλλο ηρωισμό.

Με ευλάβεια, ταπεινότητα και σεβασμό, καταθέτουμε την τεράστια ευγνωμοσύνη μας για τους αγώνες και τη θυσία τους, που έσπευσαν να υπερασπίσουν τις κυπριακές Θερμοπύλες ως σύγχρονοι Λεωνίδες. Η ασίγαστη φλόγα του πατριωτισμού και ο πόθος τους για την ελευθερία, οδήγησαν τους 108 ηρωομάρτυρες του αγώνα στην προσφορά της ίδιας της ζωής τους, θυσιαζόμενοι στον βωμό της λευτεριάς, και προσθέτοντας το όνομά τους στο Πάνθεο των ηρώων μας.

Ευγνωμονούμε τους αρχηγούς, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή, αλλά και τους ήρωες, που πιστοί στα ιδανικά της ελευθερίας στάθηκαν με τόλμη απέναντι στους αποικιοκράτες και τίμησαν την πατρίδα.

Αποτίουμε φόρο τιμής, όχι ως υποχρέωση, αλλά ως καθήκον που απαιτεί να σταθούμε στο ύψος του Ιστορικού παρελθόντος μας, «γιατί το αληθινό μπόι του ανθρώπου μετριέται πάντα και μόνο με το μέτρο της λευτεριάς». Και απέναντι σ’ αυτούς που η λευτεριά μέτρησε ως γίγαντες, εκφράζουμε ταπεινά το αίσθημα εκτίμησης και ευγνωμοσύνης.

Αποτίνουμε φόρο τιμής προς όλους όσους η θυσία τους μας επιτρέπει να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με την υπόσχεση ότι o αγώνας και οι θυσίες τους θα δικαιωθούν.

Και θέλω σήμερα να επαναλάβω κάτι που κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα έχω δημόσια αναφέρει ακούγοντας κάποια σχόλια και αναφορές ότι το να τιμούμε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, το να μιλούμε στα παιδιά μας για τον αγώνα της ΕΟΚΑ λειτουργεί ενάντια στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Αν πραγματικά θέλουμε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού για την οποία αγωνιζόμαστε σκληρά να είναι βιώσιμη, αυτή θα διασφαλιστεί όχι μέσα από την αυτοκατάργηση, αλλά μέσα από τη γνώση και τον σεβασμό της Ιστορίας μας. Και, ναι, πρέπει να συνεχίσουμε με τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά και με ένα καθημερινό τρόπο ζωής και την ίδια στιγμή, έχουμε υποχρέωση και χρέος όλοι, να μιλάμε στα παιδιά μας για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59.

Το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, αποτελεί υπόμνηση και συνέχεια των αγώνων των ηρώων μας για πρόοδο και ευημερία της πατρίδας μας.

Υπόμνηση, η οποία καθοδηγεί τον δικό μας βηματισμό στη δική τους πορεία, προκειμένου να εκπληρώσουμε και οι ίδιοι το δικό μας χρέος απέναντι στον τόπο μας.

Ένα χρέος το οποίο υπαγορεύει την υπεράσπιση του δικαιώματος που έχει ο κάθε πολίτης, να ζει και να προοδεύει σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Το Μέλαθρον Αγνώστων της ΕΟΚΑ, μέσα από την αναβάθμισή του, με τη λειτουργία και της νέας πτέρυγας, προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, συνδράμοντας τα μέγιστα σε έναν ζωτικής σημασίας τομέα, αυτόν της δημόσιας υγείας.

Επιτρέψτε μου, επομένως, να συγχαρώ θερμά το παρόν και τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια, αλλά και το προσωπικό του Μελάθρου, για τη συνεχή προσήλωσή τους σε πράξεις προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία.

Ιδιαιτέρως θα ήθελα – δεν είναι σήμερα μαζί μας, αλλά πρέπει να τους ευχαριστούμε με κάθε ευκαιρία – να συγχαρώ και τους απόδημους συμπατριώτες μας, οι οποίοι αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας την προσφορά του Μελάθρου στηρίζουν διαχρονικά τη λειτουργία του.

Όλοι γνωρίζετε και θεωρώ περιττό να υπογραμμίσω τον ρόλο που διαδραματίζει το Υπουργείο Υγείας σε αυτή την προσπάθεια, και ειδικότερα η Γενική Διευθύντρια κα Χριστίνα Γιαννάκη που από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στο Μέλαθρο. Ένας ρόλος και μια στήριξη που θα ήθελα σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχιστεί, όχι μόνο ως ελάχιστη ένδειξη της αναγνώρισής μας προς τον θρυλικό αγώνα της ΕΟΚΑ και τους νεαρούς τότε αγωνιστές, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι στη δική μας ανθρωποκεντρική διακυβέρνηση, ο τομέας της Υγείας είναι ύψιστης προτεραιότητας.

Αναμφίβολα, το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, πέραν της υπερσύγχρονης μονάδας φροντίδας, νοσηλείας, αποθεραπείας και αποκατάστασης, αποτελεί σημαντικό συντελεστή της αποτελεσματικότητας του ιατρικού συστήματος του τόπου μας, του ΓεΣΥ.

Συγκεντρώνοντας πλέον μια άρτια καταρτισμένη επιστημονική ομάδα και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, ως επίσης σύγχρονες εγκαταστάσεις και σύγχρονο εξοπλισμό, κατάφερε, καλύπτοντας σχεδόν τις πλείστες ειδικότητες, να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις ανάγκες των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υψηλές υπηρεσίες και η προσφορά του Μελάθρου αναγνωρίζονται ως ιδιαίτερης σημασίας από το κράτος στον νευραλγικό τομέα της δημόσιας υγείας.

Θέλω να ευχαριστήσω και τις προηγούμενες Κυβερνήσεις που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, οφείλουμε αν είμαστε υπεύθυνοι να αναγνωρίζουμε όλους αυτούς τους προκατόχους μας που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, ειδικότερα στα πρώτα δύσκολα χρόνια.

Το Μέλαθρον έλαβε ως κρατική χορηγία, κατά την περίοδο από το 2013 μέχρι το 2022, συνολικού ποσού ύψους 648 χιλιάδων ευρώ, ενώ η κρατική δαπάνη, που αντιστοιχεί στη χρηματοδότηση των κλινών από το 2013, μέσω της υπογραφής δημόσιας σύμβασης με το κράτος, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, πλησιάζει τα 26 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζω την ίδια στιγμή ότι, για την ανέγερση της νέας Πτέρυγας Αποκατάστασης, δόθηκε επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Θέλω να σας επαναδιαβεβαιώσω, ότι το Κράτος θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών του δυνατοτήτων, να μην έχετε καμιά αμφιβολία γι’ αυτό, σε όποιες νέες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση περαιτέρω εκσυγχρονισμού του Μελάθρου.

Μιλώντας για τον υψίστης σημασίας τομέα της Υγείας, θα ήθελα να εκφράσω την έντονή μου πεποίθηση για την ανάγκη συνέχισης, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους σε όλους τους τομείς ζωτικής σημασίας, στην υγεία, στην παιδεία, σε όλα αυτά που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. Έγιναν πολλά, λήφθηκαν πολύ σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν. Την ίδια στιγμή, και πέραν των θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής διακυβέρνησης του τόπου, συναισθανόμενος πλήρως, το βάρος της ευθύνης για τη διακυβέρνηση του τόπου και με απόλυτη σοβαρότητα, εκείνο το οποίο θέλω με έμφαση να τονίσω σήμερα, βρισκόμενος σε ένα τέτοιο ιερό χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ιστορία της πατρίδας μας, είναι ότι θα αναλώσω το άπαν των δυνάμεών μου για την απελευθέρωση του τόπου μας, την επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Μια λύση που θα τερματίζει στην πράξη και όχι στα λόγια την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει τον τόπο μας από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις, επιτρέποντας σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του τόπου να συμβιώσουν ειρηνικά σε ένα περιβάλλον που θα προάγει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την πρόοδο.

Στη μνήμη των αρχηγών του αγώνα και όλων αυτών που πότισαν με το αίμα τους τη γη της μαρτυρικής μας Κύπρου κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και ευχόμαστε η θυσία τους να μην αργήσει να δικαιωθεί. Στους ήρωές μας και στις οικογένειές τους εκφράζουμε, για ακόμα μια φορά, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας.

Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται. Οι ήρωές μας ύψωσαν το ανάστημά τους στον Βρετανό Αποικιοκράτη και με ηρωισμό και αυταπάρνηση, έπεσαν στο πεδίο της μάχης, κερδίζοντας μια χρυσή και ένδοξη σελίδα στο πάνθεο των αθανάτων και σφραγίζοντας με το όνομα και τη δράση τους, τους διαχρονικούς αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη. Και αν υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Η θυσία, λοιπόν, όλων αυτών εξακολουθεί να αρδεύει το δέντρο της ελευθερίας, μέχρι αυτό να ανθίσει και να δώσει καρπούς.

Αιώνια ας είναι η μνήμη τους.

 

(ΡΜ/ΜΒ)