Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2023 13:35

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο Φεστιβάλ «Ανά-Βιώματα», στη Δορά

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που δέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Δοράς για να παρευρεθώ στο Φεστιβάλ «Ανά-Βιώματα» που διοργανώνεται σήμερα σε αυτό το πανέμορφο γραφικό κρασοχώρι της Λεμεσού.

Πρέπει να ομολογήσω ότι τέτοιες εκδηλώσεις αναδεικνύουν το ψηλό επίπεδο και την ευρηματικότητα των διοργανωτών οι οποίοι, αφότου πρωτοξεκίνησαν από το 2015 να διοργανώνουν το ετήσιο αυτό φεστιβάλ, κύριο μέλημα τους είναι η αναβάθμισή του ώστε να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών. Η προσέλκυση του κοινού είναι πλέον βέβαιη καθώς η συμμετοχή στην παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων όπως είναι το χαλλούμι, ο παλουζές και τόσα άλλα, αποτελεί κίνητρο για πάρα πολύ κόσμο να συμμετάσχει, και κυρίως για τα παιδιά που δεν έχουν τέτοιες βιωματικές εμπειρίες.

Η ξεχωριστή ομορφιά της κοινότητας της Δοράς πηγάζει τόσο από τη γραφικότητα του χωριού όσο και από τα φυσικά στοιχεία του χώρου που το περιβάλλουν. Η παραδοσιακή πέτρα, τα λιθόστρωτα δρομάκια, οι παλιές βρύσες και ο νερόμυλος αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής της Δοράς. Τα σπήλαια του Αγίου Ανδρονίκου, τα ποτάμια που αγκαλιάζουν την κοινότητα, τα μονοπάτια της φύσης, τα σημεία θέας όπως ονομάζονται, είναι μερικά στολίδια που απλόχερα η φύση χάρισε στο χωριό. Με τη σημερινή εκδήλωση οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη φύση, λαμβάνοντας μέρος στις περιηγήσεις, στις ποδηλατικές διαδρομές και στο περπάτημα στο Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης «Κορδυλά».

Παράλληλα, και όχι λιγότερο σημαντική, είναι η πρόσκληση για συμμετοχή των επισκεπτών στο εργαστήρι παραδοσιακών χορών, στο τραγούδι και στις αφηγήσεις, καθώς και στην έκθεση φωτογραφίας και στην παιδική γωνιά. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα δρώμενα της ολοήμερης σημερινής εκδήλωσης. Ευτυχώς, σε κάποιες κοινότητες, όπως είναι αυτή της Δοράς, ο σεβασμός και η τήρηση των παραδόσεων έχουν προτεραιότητα, καθώς τα ήθη και τα έθιμα αναγνωρίζονται ως αναπόσπαστο κομμάτι, και αυτό, από τις ρίζες μας.

Εκδηλώσεις σαν και αυτή συνδράμουν στη σύσφιξη των δεσμών των κατοίκων της κοινότητας με τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, των μεγαλύτερων με τους νεότερους. Προβάλλουν δε, και διατηρούν την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες και αξιέπαινες.

Φίλες και φίλοι,

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εργάζεται διαχρονικά για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, την αναζωογόνηση και τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, την εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τον παραγωγό, την ποιότητα των τροφίμων και τη στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης στον γεωργικό τομέα.

Προς επίτευξη των στόχων αυτών, αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Από το 2014, που είχε αρχίσει η περίοδος εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι και φέτος, που ολοκληρώνεται η μεταβατική του περίοδος, θα έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό μας κόσμο συνολικά πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά και από εθνικά κονδύλια. Ειδικά για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, έχουν σχεδιαστεί προγράμματα και μέτρα στήριξης, ο προϋπολογισμός των οποίων πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Εναρμονιζόμενοι με τις ενωσιακές πολιτικές, επεκτείναμε τις δράσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών μας, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις μεταρρυθμίσεων που προώθησε και συνεχίζει να προωθεί το Υπουργείο μας. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων. Η καταχώριση του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αποτελεί συλλογική επιτυχία, ενώ σταθερή μας επιδίωξη παραμένει η καταχώριση και άλλων παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων της Κύπρου στο Μητρώο Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς την ίδια κατεύθυνση, σε εθνικό επίπεδο, προωθήσαμε νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απονομής Κυπριακού Σήματος σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου μας.

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες,

Οι προκλήσεις που η κυπριακή γεωργία καλείται να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια είναι πολλές. Για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου κατά τα επόμενα έτη, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027. Στο Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπεται συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνονται μέτρα και καθεστώτα που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της γεωργοκτηνοτροφίας μας. Παράλληλα, στοχεύουν στον μετριασμό του περιβαλλοντικού αντίκτυπου του τομέα, αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ ακόμη μια φορά γι’ αυτή σας την προσπάθεια και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση.

Εύχομαι σε όλες και όλους σας καλή διασκέδαση.

(ΜΓ)