Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2023 14:31

Ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τη λειτουργία σημείων πληροφόρησης σε μεσαιωνικά κάστρα στο πλαίσιο της πράξης DigiArc


 «
DigiArc - Ψηφιακό Τόξο Πολιτισμού Ελλάδας – Κύπρου: Διάσωση και ανάδειξη  της Μεσαιωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην νησιώτικη περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ψηφιακό Τόξο Πολιτισμού Ελλάδας - Κύπρου: Διάσωση και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην νησιώτικη περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου (DigiArc)», το Τμήμα Αρχαιοτήτων προμηθεύτηκε, εγκατέστησε και έθεσε σε λειτουργία τέσσερα σημεία πληροφόρησης (infokiosks) στα τέσσερα μεσαιωνικά κάστρα της Κύπρου: Κάστρο Λεμεσού, Κάστρο Λάρνακας, Κάστρο Πάφου και Κάστρο Κολοσσίου.

Τα σημεία πληροφόρησης στοχεύουν στην ενημέρωση των επισκεπτών για την ιστορία και τον ρόλο τόσο των τεσσάρων μεσαιωνικών κάστρων όσο και των τεσσάρων παρατηρητηρίων που βρίσκονται στη νότια ακτή της Κύπρου: Περβολιών (Κιτίου), Πύλας Ξυλοφάγου και Αλαμινού. Η υλοποίησή του, που αποτελούσε ένα βασικό παραδοτέο της πράξης DigiArc, επιτεύχθηκε χάρη στη στενή συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που αποτελούν τους δύο Κύπριους εταίρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος.

Το ηλεκτρονικό-ψηφιακό βιβλίο (ebook) που περιλαμβάνεται στα σημεία πληροφόρησης είναι κοινό και στα τέσσερα σημεία και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει είτε την ελληνική είτε την αγγλική γλώσσα. Ο επισκέπτης των τεσσάρων μεσαιωνικών κάστρων έχει τη δυνατότητα μέσω του ψηφιακού βιβλίου να ενημερωθεί για την ιστορική διαδρομή του κάθε μνημείου καθώς και για τις διάφορες αρχιτεκτονικές του φάσεις. Τα κείμενα συνοδεύονται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που τεκμηριώνει την παρούσα μορφή των μνημείων, φωτογραφίες από την περίοδο συντήρησής τους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αλλά και γκραβούρες και σχέδια περιηγητών και μελετητών περασμένων αιώνων.

Σημαντική συμβολή και καινοτομία αποτελεί η ενσωμάτωση στο ψηφιακό βιβλίο πολυμεσικών μέσων ενημέρωσης, ούτως ώστε να παρέχει στον χρήστη μεγαλύτερα επίπεδα διαδραστικότητας, διαφοροποιώντας την κλασική δομή ενός ηλεκτρονικού έντυπου όπως ένα ψηφιακό αρχείο PDF. Στο ψηφιακό βιβλίο που περιλαμβάνουν τα τέσσερα σημεία πληροφόρησης έχουν ενσωματωθεί ψηφιακά τρισδιάστατα μοντέλα του κάθε μνημείου, τα οποία ετοιμάστηκαν από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Επιπλέον, ενσωματώθηκε ένα σύντομο animation που ετοιμάστηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Προβλέπεται στο μέλλον να ενσωματωθεί ψηφιακή περιήγηση του Κάστρου Κολοσσίου, που έχει ήδη ετοιμαστεί από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το ψηφιακό βλιβλίο (ebook) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της πράξης DigiArc.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην πράξη συμμετέχουν, εκ μέρους της Ελλάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως Κύριος Δικαιούχος του Έργου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Η Κύπρος αντιπροσωπεύεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και την Έδρα της UNESCO στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.


Εικ. 1+2: Κάστρο Πάφου, Εικ. 3+4: Κάστρο Λεμεσού, Εικ. 5+6: Κάστρο Λάρνακας, Εικ. 7+8: Κάστρο Κολοσσίου

 

(ΜΒ/ΣΧ)