Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-06-2023 10:52

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Μαρίας Παναγιώτου κατά την εξαγγελία του έργου Ολιστικής Διαχείρισης Νερού στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακαδημίας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εξαγγείλουμε την Ολιστική Διαχείριση Νερού στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι η μέρα αλλά και η περίοδος εξαγγελίας δεν επιλέγηκε τυχαία. Σήμερα, 1η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, ενώ σε μερικά 24ωρα, στις 5 Ιουνίου εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ως μητέρα αλλά και ως Επίτροπος Περιβάλλοντος έχω πρώτιστή μου έγνοια να συμβάλω με όποιο τρόπο μπορώ στο να μεγαλώσω το δικό μου παιδί, τα δικά μας παιδιά, σε ένα καθαρό, σε ένα υγιές περιβάλλον.

Η επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για να εστιάσουμε την προσοχή μας στη σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής προστασίας και της ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελεί έναν ακόμα λόγο για παγκόσμια κινητοποίηση, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα της φύσης για την ευημερία και την αειφορία του πλανήτη μας.

Είναι μια ευκαιρία να επισημάνουμε τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και να αναγνωρίσουμε την επείγουσα ανάγκη για δράση και συνεργασία για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές. Από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας, έως τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι αναμφίβολα παγκόσμιες και απαιτούν κοινές και συντονισμένες προσπάθειες.

Το έργο που εξαγγέλλουμε σήμερα δίνει ζωή σε ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας, ο οποίος δέχεται έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αφού από το 2018 καταγράφεται μαζική ξήρανση των δέντρων. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στη χαμηλή βροχόπτωση στην περιοχή, γεγονός το οποίο είχε υποβάλει τα δέντρα σε παρατεταμένο υδατικό στρες με αποτέλεσμα να εξαντλούνται, να προσβάλλονται δευτερογενώς από έντομα και να ξηραίνονται.

Η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακαδημίας τον Οκτώβριο του 2018, που στόχευε στην προστασία του Δασικού Πάρκου, προνοούσε ανάμεσα σε άλλα τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και του ανακυκλωμένου νερού προς αντιμετώπιση της ξήρανσης. Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τους Λειτουργούς του Τμήματος ενημερωθήκαμε πως η διαχείριση των υδάτινων πόρων του Πάρκου είχε εφαρμοστεί μερικώς σε κάποια σημεία του πάρκου με πολύ θετικά αποτελέσματα. Καταγράφοντας τα θετικά αποτελέσματα που είχε αυτό στον ρυθμό ανάπτυξης και στην ευρωστία των δέντρων, συναποφασίσαμε μαζί με το Τμήμα Δασών την έμπρακτη υλοποίηση της ολιστικής διαχείρισης νερού στο πάρκο.

Με αυτή την πρωτοβουλία ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το πρώτο πάρκο πρότυπο αυτού του μεγέθους, ώστε να δοθεί και εμπράκτως η ώθηση για ανάπτυξη πρωτοβουλιών ορθολογικής διαχείρισης του νερού και σε άλλα πάρκα και χώρους πρασίνου.

Οφείλω να σημειώσω πως μας χαροποιεί ιδιαίτερα που η Mastercard σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα αποφάσισαν να δώσουν το σύνολο του ποσού του προγράμματος Priceless Planet Coalition προς αυτό τον σκοπό, αφού με αυτό το έργο επιτυγχάνεται η μείωση των διάκενων και η μείωση της υδατικής καταπόνησης των δέντρων του Πάρκου.

Είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό που σε αυτή τη συνέργεια θα εξεταστεί και η δυνατότητα αξιοποίησης των νερών των υδατοστατών του Γυμνασίου Αγλαντζιάς.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη εάν δεν ευχαριστούσα προσωπικά τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, καθώς και τον Αναπληρωτή Περιφερειακό Δασικό Λειτουργό Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου κ. Λοΐζο Κωνσταντίνου, χωρίς τη συμβολή των οποίων το έργο αυτό δεν θα αποκτούσε σάρκα και οστά.

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνέργειες και με τη χρήση της τεχνολογίας. Αυτό το έργο που εξαγγέλλουμε σήμερα, είναι η έμπρακτη απόδειξη της κοινής μας θέλησης και προσπάθειας προς επίτευξη αυτού του σκοπού. Μέσω αυτού του έργου αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι περνάμε από τα λόγια στις πράξεις και αναδεικνύουμε το πάρκο ως πρότυπο για τη βέλτιστη διαχείριση του νερού, ενθαρρύνοντας την αποδοτική χρήση και την προστασία των υδάτινων πόρων.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος επιδιώκει να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενεές.

 

(ΡΜ/ΜΒ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα