Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-06-2023 17:40

Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Δόξας Κωμοδρόμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Αγγελετόπουλου «H Hürriyet και η Πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό (1948-1955)», χθες

Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2023 – 19:00, Αίθουσα Καστελιώτισσα 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω απόψε χαιρετισμό με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Αγγελετόπουλου «Η Hürriyet και η Πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό (1948-1955)», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ρίζες.

Ο συγγραφέας, πιστός στην ιστορική έρευνα, παράλληλα με τη διπλωματική του καριέρα, εκπόνησε το διδακτορικό του με τίτλο «Ο ρόλος της εφημερίδας Hürriyet στην ανάδειξη του Κυπριακού ως "εθνικού ζητήματος" της Τουρκίας, 1948-1955» στο δικό μας Πανεπιστήμιο Κύπρου· στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Πέτρου Παπαπολυβίου.

Το νέο βιβλίο του κ. Αγγελετόπουλου αποτελεί μία ιστορική και μεθοδολογική πρωτοτυπία: Αφενός μεν αντλεί πολύτιμο υλικό για την πορεία του Κυπριακού στον 20ό αιώνα από προσβάσιμες τουρκικές πηγές -στην περίπτωσή μας τον Τύπο- αφετέρου δε, συνδυάζει την ιστορική ερμηνεία με εργαλεία που προέρχονται από την επιστήμη της πολιτικής επικοινωνίας.

Κοινός παρονομαστής είναι να καταδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο μία τουρκική εφημερίδα, στην προκειμένη η Hürriyet, άσκησε μία συνεχή, επίμονη και αποτελεσματική επιρροή στον «νου και στην καρδιά», τόσο της τότε τουρκικής κοινής γνώμης, όσο και των δύο διαδοχικών τουρκικών κυβερνήσεων, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με τον Ινονού, και του νεοεκλεγέντος Δημοκρατικού Κόμματος με τον Μεντερές.

Είναι αυτή ακριβώς η επιρροή που κατάφερε τελικά όχι μόνο να αναδείξει το έως τότε περιθωριακό στην Τουρκία Κυπριακό σε μείζον «εθνικό ζήτημα», αλλά να διαμορφώσει και τους όρους με τους οποίους δυστυχώς προβάλλεται ακόμη και στις μέρες μας από τουρκικής πλευράς: Μιας Κύπρου και μιας Ελλάδας που είναι «πολύ μικρές» για τις ορέξεις μιας «μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας», η οποία χρησιμοποιεί τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους ως άλλοθι της παράνομης πολιτικής και στρατιωτικής της παρουσίας στο νησί μας.

Το βιβλίο, μέσα από την εξέταση χιλίων τριακοσίων δημοσιευμάτων της συγκεκριμένης εφημερίδας της περιόδου 1948-1955, αναδεικνύει αυτή την τουρκική «ατζέντα» λεπτομερώς: Ρεπορτάζ, άρθρα γνώμης, χρονογραφήματα κι επιφυλλίδες, αλλά και οπτικό υλικό, φωτογραφίες και γελοιογραφίες.

Μέσα από αυτή την εξέταση των δημοσιευμάτων, ο κ. Αγγελετόπουλος δίνει την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό, είτε πρόκειται για ερευνητές, δημοσιογράφους, διπλωμάτες, είτε πολιτικούς, να αντιληφθεί τον τρόπο που παρουσιάζονταν στην κοινή γνώμη της Τουρκίας διάφοροι σημαντικοί σταθμοί της πορείας του Κυπριακού, καθιστώντας έτσι το βιβλίο του ένα χρήσιμο, αλλά και απαραίτητο εργαλείο για όλους τους μελετητές του Κυπριακού.

Ο κ. Αγγελετόπουλος ενέσκηψε με μεράκι και αγάπη στα δημοσιεύματα της Hürriyet, και όλα αυτά που μοιάζουν τόσο επίκαιρα και τόσο οικεία τα διαβάζει σήμερα ο αναγνώστης και αναρωτιέται αν έχει αλλάξει από τότε η στοχοθεσία του τουρκικού κράτους. Αναρωτιέται αν προτίθεται να κάνει την αυτοκριτική του και να προχωρήσει με διάλογο, με συνεννόηση και ισοτιμία σε ένα μέλλον ευρωπαϊκό, χωρίς Σεπτεμβριανά, χωρίς εισβολές και «αυστηρούς κηδεμόνες».

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες.

Συγχαίρω τον Γιώργο Αγγελετόπουλο για το αποτέλεσμα του επιστημονικού του μόχθου που παρουσιάζεται σήμερα, καθώς και τους εκλεκτούς επιστήμονες και φίλους που θα μιλήσουν γι' αυτό. Αναμφίβολα αυτό το βιβλίο θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για πολιτικούς, διπλωμάτες, ερευνητές και μελετητές του Κυπριακού.

Συγχαίρω, επίσης, τις Εκδόσεις Ρίζες για το άρτιο εκδοτικό αποτέλεσμα, αλλά και για τη συστηματική ανάδειξη επιστημονικών έργων για την ιστορία της Κύπρου, μέσα από τη σειρά «Ιστορία της Κύπρου», στην οποία εντάσσεται και το παρόν βιβλίο.

Αγαπητέ Γιώργο, αναμένουμε με χαρά και το επόμενο!

Συγχαρητήρια, καλοτάξιδο το νέο σας βιβλίο.

(ΝΓ/ΣΧ)