Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-06-2023 18:26

Διάλογος για τη συνεργασία στην Ασφάλεια και την Άμυνα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας - Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

H δεύτερη συνάντηση για τον Διάλογο για τη συνεργασία στην Ασφάλεια και την Άμυνα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2023, στην Ουάσιγκτον.

Ο διμερής Διάλογος θεσμοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, στην πρώτη συνάντηση που έγινε στη Λευκωσία.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Πεντάγωνο, οι δυο αντιπροσωπείες προέβησαν σε επισκόπηση της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί το περασμένο διάστημα, αλλά και των στόχων που έχουν επιτευχθεί, όπως η υπογραφή της ένταξης της ΚΔ στο State Partnership Programme (SPP), η συμμετοχή αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) στο πρόγραμμα διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης (ΙΜΕΤ), η διεξαγωγή ασκήσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών και η διεξαγωγή διαβουλεύσεων για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα ασφάλειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Περαιτέρω, συζητήθηκαν και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα και στόχοι για την αναβάθμιση και εμβάθυνση της συνεργασίας ΚΔ-ΗΠΑ σε τομείς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας είχε, επίσης, στις 31 Μαΐου συναντήσεις με αξιωματούχους του State Department, αρμόδιους για πολιτικό-στρατιωτικές υποθέσεις και θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης.

(ΝΓ)