Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-06-2023 10:21

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του «Πλανηταρίου Κύπρου Ταμασού και Ορεινής», χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή τέλεση εγκαινίων του «Πλανηταρίου Κύπρου Ταμασού και Ορεινής».

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω επαινώντας και συγχαίροντας θερμά τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, ως επίσης τον κ. Βιάτζεσλάβ Ζαρένκοφ.

Το ενδιαφέρον και η αγάπη που τρέφουν για τον τόπο μας, και ειδικά για την περιοχή, υπήρξε η αφορμή για την υλοποίηση του κοινού τους οράματος, για τη δημιουργία του Πλανηταρίου.

Ένα όραμα το οποίο συμφωνεί με την υπόλοιπη, ευγενή, ανιδιοτελή δραστηριότητα που αναπτύσσουν, και έχει πάντοτε ως γνώμονα την προσφορά και τον θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Το ομολογουμένως εντυπωσιακό έργο, και πρέπει να συγχαρούμε και τον αρχιτέκτονα και την εργοληπτική εταιρεία, που εγκαινιάζουμε σήμερα, δημιουργεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, νέες προϋποθέσεις και προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη της επιστήμης της αστρονομίας, την εξέλιξη της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και την αξιοποίηση των ποικίλων δυνατοτήτων που προσφέρει η διαστημική τεχνολογία αιχμής. Χαίρομαι που είναι εδώ ο κ. Κόκκινος, καθώς αυτό το έργο ξεκίνησε επί θητείας του και τον συγχαίρω για τον ρόλο που διαδραμάτισε.

Το Πλανητάριο- Αστεροσκοπείο, το οποίο στελεχώνεται από μια έμπειρη και πλήρως επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα, ως ένα από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, και το πιο σύγχρονο μέχρι στιγμής, διαθέτει υπερσύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις, ως επίσης καινοτόμες κτηριακές υποδομές, που αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες από το εξωτερικό.

Το σύμπλεγμα των πολυλειτουργικών χώρων και υπηρεσιών του Πλανηταρίου, ως ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο που τίθεται πλέον στη διάθεση της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, και όχι μόνο, θα αποτελέσει κέντρο εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριοποίησης και κατάρτισης. Η παρουσία της Υπουργού Παιδείας εδώ είναι και η καλύτερη ένδειξη για το πώς θα αξιοποιηθεί και από το Υπουργείο Παιδείας.

Ήδη, το Πλανητάριο, που λειτουργεί κάτω από την επιστημονική υποστήριξη του Οργανισμού «Interstellar Institute», είναι συμβεβλημένο με παρόμοια ιδρύματα του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στη διεθνή προβολή του, αυξάνοντας τη δυναμική του, φέρνει την Κύπρο σε επαφή με δυναμικά οικοσυστήματα του εξωτερικού, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, την ποιότητα των εκπαιδευτικών, επιστημονικών και πολιτισμικών του δράσεων.

Πέραν της επιστημονικής του σπουδαιότητας, το Πλανητάριο, ως επισκέψιμος χώρος για το ευρύ κοινό, επιτρέποντας τη βιωματική επαφή, θα αποτελέσει ιδανικό προορισμό για κάθε ηλικιακή ομάδα, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες παρατήρησης φαινομένων, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Την ίδια στιγμή, πολύ σημαντικά είναι τα υπόλοιπα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν μέσα από τη λειτουργία του.

Είναι αρκετό να σημειώσω ότι, τοποθετώντας την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη -και δεν είναι καθόλου υπερβολή- των ποιοτικών πλανηταρίων, και αξιοποιώντας, παράλληλα, την επαγγελματική και επιστημονική προσέγγιση, ενισχύουμε τον τομέα του αστροτουρισμού, συνδράμοντας στον εμπλουτισμό του προσφερόμενου θεματικού, τουριστικού μας προϊόντος και στην αντιμετώπιση της εποχικότητας.

Την ίδια στιγμή, οι νέες θέσεις απασχόλησης που έχει δημιουργήσει, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά και στη συνέχεια, κατά την πλήρη λειτουργία του, ως επίσης η αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής, δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές για την οικονομική, και όχι μόνο, ανάπτυξη.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία και τα οφέλη που έχει για τον τόπο μας η λειτουργία ενός Πλανηταρίου-Αστεροσκοπείου, του μεγέθους αυτού που εγκαινιάζουμε σήμερα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία, η Κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σας, αρωγός, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που μπορεί να αποδώσει η λειτουργία του.

Ήδη, το Πλανητάριο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αστροτουρισμού στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, όπως και με τα υπόλοιπα συναφή ιδρύματα στον τόπο μας, προγραμματίζονται συνέργειες, ανάμεσα σε άλλα, με Υπουργεία/Υφυπουργεία και άλλες Υπηρεσίες του κράτους, με σκοπό να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση μιας τόσο σημαντικής υποδομής, τόσο σε επιστημονικό, αλλά και εκπαιδευτικό επίπεδο, προωθώντας δραστηριότητες επιμόρφωσης και εκπαίδευσης.

Είναι γεγονός ότι η Κύπρος, αναπτύσσοντας δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρηματικές και επιστημονικές δράσεις, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μία δυναμική εξέλιξη όσον αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος και την ανάπτυξη των τεχνολογιών.

Η Πολιτεία επενδύει στην ανάπτυξη της επιστημονικής αριστείας και των απαραίτητων υποδομών στον τομέα του διαστήματος και της αστροπαρατήρησης. Ο πρώτος που μίλησε για αυτά τα θέματα ήταν το 2013 ο Γιώργος Τζίβας, και θυμάμαι πολύ λίγοι έδιναν σημασία σε όλα αυτά που μας έλεγε. Άρα, φίλε Γιώργο, δικαιώθηκες και εσύ μετά από τόσα χρόνια.

Μεταξύ άλλων, η δημιουργία Κέντρων Αριστείας στον τομέα Παρατήρησης της Γης και Γεωπληροφορικής και τους αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς αιχμής, η δημιουργία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Τροόδους, ως επίσης η συνεχής ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ), κομβικό σημείο της οποίας αναμένεται να είναι η μετάβαση της χώρας μας σε καθεστώς Συνδεδεμένου Μέλους-Associate Member, έχουν καταστήσει την πατρίδα μας ισχυρό εταίρο της ειρηνικής, διαστημικής ανάπτυξης.

Είναι σε αυτή τη δυναμική που έχει αποκτήσει η πατρίδα μας που θέλουμε να δώσουμε συνέχεια ως Κυβέρνηση, θέτοντας ως στρατηγικό στόχο και υψηλή προτεραιότητά μας να αναδείξουμε τη μικρή μας Κύπρο με τις μεγάλες προοπτικές, σε περιφερειακό επιστημονικό και ψηφιακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να επενδύσει και στην τεχνολογική ανάπτυξη, πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, προκειμένου να διευρύνει το αναπτυξιακό της μοντέλο και να δημιουργήσει μία πιο ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία.

Μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που επιφέρουν νέοι τομείς όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την κοινωνικο-οικονομική ευημερία και ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια, την άμυνα, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Να αξιοποιήσει νέους τομείς οι οποίοι αποτελούν πηγή πολύτιμης γνώσης όσον αφορά την επιτυχή διαχείριση ποικίλων προκλήσεων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Και, ναι, μπορούμε να το πετύχουμε γιατί διαθέτουμε το σημαντικότερο πλεονέκτημα που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής του Διαστήματος για τα έτη 2022-2027, επενδύουμε στοχευμένα στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, ενώ στη βάση της συνεκτικής πολιτικής που υιοθετούμε, δημιουργούμε νέες προϋποθέσεις και προοπτικές όσον αφορά την οικοδόμηση ενός ισχυρού οικοσυστήματος για διαστημικές τεχνολογίες και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, και αξιοποιώντας πρώτα και πάνω από όλα το αξιόλογο, ικανό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, θα πετύχουμε το όραμά μας η Κύπρος να καταστεί μια κοινωνία της γνώσης, θεμελιωμένης σε σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτομίες.

Θέλω, για άλλη μια φορά, να συγχαρώ τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαϊα και τον κ. Βιατσισλάβ Ζαρενκόβ, οι οποίοι, όπως είπα και στην αρχή, συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας του Πλανηταρίου, παραδίδοντας σήμερα στον τόπο μας ένα έργο το οποίο χαρακτηρίζεται από ισχυρό κοινωνικό και επιστημονικό πρόσημο.

Δεν έχω καμιά απολύτως αμφιβολία ότι η λειτουργία του Πλανηταρίου, υπό την καθοδήγηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και την εποπτεία του Εκτελεστικού Διευθυντή κ. Χρήστου Τριανταφυλλίδη και της ομάδας του, θα καταγράψει νέες σελίδες υψηλής συμβολής της πατρίδας μας στον ραγδαία μεταλλασσόμενο τομέα των τεχνολογιών του διαστήματος.

 

(ΡΜ/ΜΒ)