Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2023 10:02

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς θεσμούς και ένα από τα κύρια μέσα του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ο εορτασμός αυτός ξεκίνησε το 1973 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.  

Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα ότι, το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών είναι άμεσα συνυφασμένο με την υγιή κατάσταση των οικοσυστημάτων του πλανήτη ενώ εστιάζει στην ανάγκη για διατήρηση, προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, παρακινεί το κοινό και παρέχει το δικαίωμα στον πολίτη να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη και μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Η ρύπανση από τα πλαστικά αποτελεί το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Τα θαλάσσια απορρίμματα, και ιδιαίτερα η πλαστική ρύπανση, απειλούν τους ωκεανούς, τα θαλάσσια ζώα ακόμα και την ανθρώπινη υγεία. Όταν τα πλαστικά απορρίμματα διαφεύγουν στη στεριά, το πλαστικό συχνά καταλήγει στο θαλάσσιο σύστημα όπου αποσυντίθεται σε μικροπλαστικά που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν πλέον στον τροφικό ιστό.

Οι παραλίες αντιπροσωπεύουν μια από τις κύριες πύλες εισόδου πλαστικών και άλλων απορριμμάτων στους ωκεανούς, αποτελώντας απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον, ιδιαίτερα για τα νησιά της Μεσογείου, καθώς και οικονομική πρόκληση για τους τοπικούς δήμους που έχουν να αντιμετωπίσουν την εποχική αύξηση των τουριστών και των απορριμμάτων. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος από τα πλαστικά απαιτεί κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης από όλες τις χώρες του κόσμου λόγω και της διασυνοριακής της φύσης.

Η αντιμετώπιση του ζητήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, η οποία συμμετέχει στη Διακυβερνητική Διαπραγματευτική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό. Οι σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των απορριμμάτων σε οικονομικές δραστηριότητες όπως ο παράκτιος τουρισμός και η αλιεία, από τις οποίες η Κύπρος εξαρτάται άμεσα, καθιστούν το θέμα ως άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σε εθνικό επίπεδο, τα καλά σχεδιασμένα και λειτουργικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και η ανάπτυξη αποτελεσματικών συστημάτων χωριστής συλλογής μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Ως εκ τούτου, η Κύπρος αντιμετωπίζει το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων μέσω της εφαρμογής των πολιτικών της για τη διαχείριση αποβλήτων. Στα μέτρα που λαμβάνονται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η υποχρεωτική εγκαθίδρυση συστημάτων χωριστής συλλογής από τις τοπικές Αρχές, καθώς και οι πρόσφατες απαγορεύσεις ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, που αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

Πέρα από το νομοθετικό πλαίσιο για την ορθολογική διαχείριση δημοτικών στερεών αποβλήτων, η Κυβέρνηση προωθεί αριθμό συγχρηματοδοτούμενων έργων με σκοπό τη διαλογή στην πηγή και τη χωριστή συλλογή, με εκτιμώμενο κόστος 82 εκ. ευρώ και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2029.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι ο σχεδιασμός του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ» με προπληρωμένη σακούλα. Οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εφαρμόσουν το σύστημα έως τις 30 Ιουνίου 2024, καθιερώνοντας τη διαλογή στην πηγή και τη χωριστή συλλογή των δημοτικών τους αποβλήτων, περιλαμβανομένων των ανακυκλώσιμων ρευμάτων και των οργανικών αποβλήτων.

Εκτός του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ», ξεκίνησε και η υλοποίηση έργων που στοχεύουν στην περαιτέρω στήριξη των τοπικών Αρχών για την ενίσχυση των υποδομών συλλογής και διαχείρισης των δημοτικών στερεών αποβλήτων. Συγκεκριμένα, προωθούνται δράσεις όπως η εφαρμογή συστήματος διαλογής οργανικών αποβλήτων στην πηγή στην ορεινή Κύπρο, η μείωση των στερεών δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων σε Λεμεσό και Πάφο, η σύσταση Συντονιστικού Φορέα για τη Διαχείριση Αποβλήτων, η κατασκευή δύο κέντρων επαναχρησιμοποίησης σε Λευκωσία και Λεμεσό, η προμήθεια κοινοτικών και οικιακών κομποστοποιητών για τα οργανικά απόβλητα στην ύπαιθρο, καθώς επίσης και η εγκατάσταση πράσινων περιπτέρων ανακύκλωσης σε απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που εγκαινιάζω σήμερα την έναρξη της υλοποίησης του έργου «Διαχείριση επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων» από το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας, το οποίο στοχεύει στη χωριστή συλλογή και εκτροπή επικίνδυνων αποβλήτων από τα νοικοκυριά σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων για κατάλληλη επεξεργασία.

Η διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων από τα νοικοκυριά αποτελεί πρόκληση για την Κυβέρνηση, δεδομένου της υποχρεωτικής χωριστής συλλογής τους μέχρι το 2025. Το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα Νορβηγικά Ταμεία Norway Grants Programming 2014-2021, αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου αυτού. Οι τέσσερις ρυμουλκούμενες κινητές μονάδες θα διακινούνται στην Κύπρο στη βάση ενός προγράμματος, συλλέγοντας επικίνδυνα οικιακά απόβλητα, σε συνεργασία πάντοτε με τις τοπικές Αρχές.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)