Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2023 12:55

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην τελετή απονομής της Γαλάζιας Σημαίας για το 2023

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα, του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και του Οργανισμού CYMEPA για να χαιρετίσω την παγκύπρια τελετή βράβευσης των παραλιών της χώρας μας με τη Γαλάζια Σημαία.

Η Γαλάζια Σημαία αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, το οποίο επιβραβεύει, με αυστηρά κριτήρια, τις οργανωμένες ακτές. Μέσα από τον θεσμό αυτό, βραβεύονται παραλίες οι οποίες επιτυγχάνουν υψηλούς ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη Γαλάζια Σημαία είναι, μεταξύ άλλων, η «εξαιρετική» ποιότητα των νερών κολύμβησης, αλλά και η τήρηση άλλων 33 κριτηρίων για τις ακτές και 37 κριτηρίων για τις μαρίνες που πιστοποιούν την ποιότητα της οργάνωσης τους, όπως η ασφάλεια των λουομένων, η ορθή πληροφόρηση των επισκεπτών, η καθαριότητα και οργάνωση της ακτής και του παράκτιου χώρου, καθώς και η προστασία του φυσικού πλούτου και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής και σημαντική δραστηριότητα άθλησης και αναψυχής στην Ευρώπη. Η ετήσια αξιολόγηση των νερών κολύμβησης δείχνει το βαθμό προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, επιτρέποντας στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις επιλογές που έχουν για να απολαύσουν τις καλύτερες περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη.

Σημαντικό επίτευγμα για την Κύπρο αποτελεί το γεγονός ότι 77 παραλίες από τις 123 περιοχές νερών κολύμβησης και δύο μαρίνες πληρούν τα κριτήρια με αποτέλεσμα να βραβεύονται με Γαλάζια Σημαία φέτος, κάτι που αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό παράσημο για τη χώρα μας.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, συντονίζει και έχει την γενική ευθύνη για την εφαρμογή του περί της Διαχείρισης της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης Νόμου, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης. Η Κύπρος υποβάλλει στο τέλος κάθε χρόνου ετήσια Έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι σύμφωνα με την Έκθεση που ετοιμάστηκε και στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2022, η Κύπρος είναι συμμορφωμένη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Οδηγίας για τη Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή. Συγκεκριμένα, η Κύπρος λαμβάνει ποσοστό συμμόρφωσης 99,2%, με τα 119 από τα 120 σημεία νερών κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας ενώ μόλις ένα σημείο δεν έχει λάβει ταξινόμηση ακόμη λόγω περιορισμένου αριθμού δειγματοληψιών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας καθώς και το Κρατικό Χημείο του Κράτους για την πολύτιμη συνεισφορά και συνεργασία τους στην εφαρμογή της Νομοθεσίας, καθώς επίσης τη CYMEPA, τα μέλη του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και τις Τοπικές Αρχές.

Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια αυτή είναι καθοριστική για την προστασία ενός πολύτιμου πόρου που έχουμε, τη θάλασσα, καθώς η περιβαλλοντική της αξία προσδίδει στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας ενώ παράλληλα συνδράμει ουσιαστικά στην οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)