Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2023 14:48

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα στην τελετή βράβευσης των στρατιωτών που έκαναν συστηματική χρήση του Σχεδίου Δωρεάν Διακίνησης

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην τελετή βράβευσης των 10 κληρωτών οπλιτών της 2022 ΕΣΣΟ που χρησιμοποίησαν συστηματικά το Σχέδιο Δωρεάν Διακίνησης τη χρονική περίοδο μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου 2022 και της 31ης Μαΐου 2023.

Ευχαριστώ θερμά τη CNP Ασφαλιστική για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τον Πρώτο Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου κ. Τάκη Φειδία, τον Γενικό Διευθυντή κ. Ανδρέα Στυλιανού, καθώς επίσης και όλο το προσωπικό της εταιρείας για τη συνεργασία, αλλά και για την ευγενική χορηγία των 10 ηλεκτρονικών ταμπλετών, με τις οποίες θα βραβεύσουμε τους  εθνοφρουρούς μας.

Το Σχέδιο Δωρεάν Διακίνησης αποτέλεσε πριν χρόνια ένα πρωτοποριακό μέτρο, το οποίο δοκιμάστηκε πιλοτικά, αξιολογήθηκε, υλοποιήθηκε και έχει καταστεί πλέον ένας θεσμός που παρέχει στους εθνοφρουρούς και στους συμβασιούχους οπλίτες δωρεάν διακίνηση κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τα στρατόπεδα.

Με τη χρήση του εν λόγω μέτρου συμβάλλουμε στη μείωση της ταλαιπωρίας των οικογενειών, μετριάζοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, που στοχεύει στη μείωση εκπομπών ρύπων, οι οποίοι αποτελούν πρώτη αιτία ρύπανσης.

Κυρίως, όμως, αποτελεί ένα πιο ασφαλή τρόπο διακίνησης και αφαιρεί το άγχος, τόσο από τους ίδιους τους εθνοφρουρούς, όσο και από τους γονείς τους, καθόσον από τη ώρα επιβίβασής τους στο λεωφορείο, θεωρείται ότι ήδη έχουν παρουσιαστεί στο στρατόπεδό τους.

Μ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος οδήγησης σε ώρες αυξημένης τροχαίας κίνησης στους δρόμους υπό την πίεση του χρόνου, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης έγκαιρης προσέλευσης στο στρατόπεδο, με αποτέλεσμα να μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να εμπλακούν ή να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα.

Θα πρέπει, βεβαίως, να έχουμε υπόψη μας ότι αν δεν προβούμε σε ενέργειες οι οποίες να διαμορφώνουν σε όλους υψηλή οδική συνείδηση και να εμπεδώνουν το όφελος που μπορεί να προκύψει από την ορθή χρήση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, όσες πρωτοβουλίες κι αν αναλάβουμε, δεν θα επιτύχουμε το επιθυμητό. Τη μείωση δηλαδή των τροχαίων ατυχημάτων και των απωλειών ανθρώπινων ζωών στην άσφαλτο.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ως Υπουργείο Άμυνας επιδιώκουμε τη διαμόρφωση οδικής συνείδησης στο προσωπικό μας και κυρίως στους εθνοφρουρούς μας, οι οποίοι θα αποτελέσουν την αυριανή παραγωγική τάξη της κοινωνίας .

Σ’ αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούμε, σε ετήσια βάση, σε συνεργασία με εγκεκριμένους μη κυβερνητικούς οργανισμούς και με τη συμβολή της Αστυνομίας Κύπρου, ενημερωτικές διαλέξεις για την οδική ασφάλεια σε όλα τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ.

Δυστυχώς στην Κύπρο, παρά τη σημαντική μείωση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, οι αριθμοί εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν μια σύγχρονη μάστιγα και είναι πραγματικά λυπηρό, κάθε χρόνο, δεκάδες άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, να χάνουν τη ζωή τους ή να τραυματίζονται σοβαρά, λόγω μιας στιγμής επιπολαιότητας και απερισκεψίας.

Σκοπός μας είναι η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η υιοθέτηση επιπλέον μέτρων που θα συμβάλουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όλους όσοι συμβάλλουν στην κοινή μας προσπάθεια.

Συγχαίρω επίσης, ξεχωριστά, εσάς, τους εθνοφρουρούς που βραβεύουμε σήμερα, διότι με την εμπιστοσύνη που δείξατε στο Σχέδιο Δωρεάν Διακίνησης Οπλιτών, πέραν του ότι αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους, συμβάλλετε στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συναδέλφων σας.

Σας ευχαριστώ.

(ΑΦ/ΕΧΡ)