Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-06-2023 21:44

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα 15α «IN BUSINESS AWARDS 2023» που διοργανώνουν το Περιοδικό IN BUSINESS και το ΙΜΗ

Επιτρέψετε μου να ξεκινήσω συγχαίροντας θερμά την IMH και το Περιοδικό IN BUSINESS, οι οποίοι πρωτοδημιούργησαν έναν θεσμό που έχει πλέον καθιερωθεί, βραβεύοντας τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που έχουν διαπρέψει και ξεχωρίσει μέσα από τις δραστηριότητες και την προσφορά τους.
Τα αποψινά βραβεία πιστεύω αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Οι συνεχιζόμενες κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν ως απότοκο σε διεθνές επίπεδο τη δημιουργία αποσταθεροποιητικών τάσεων στην οικονομία και έχουν προκαλέσει σειρά προκλήσεων, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ελλείψεις στην αγορά εργασίας, και πολλά άλλα σε συνάρτηση μάλιστα με ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Την ίδια ώρα, πέραν των όσων προανέφερα, καλούμαστε, ως πολιτεία και ως επιχειρήσεις, να ανταποκριθούμε με επιτυχία στα δεδομένα που φέρνουν ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση.
Βλέπω εδώ αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων και θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ευελπιστώντας ότι ειδικότερα για το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα υπάρξει συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτή τη σημαντική, καθοριστική βοήθεια από πλευράς ΕΕ.
Την ίδια στιγμή θα ήθελα να αναφερθώ και πιο συγκεκριμένα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να σας δηλώσω απόψε με απόλυτη ειλικρίνεια ότι, τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, βλέποντας σας στα μάτια θέλω να σας πω ότι το κράτος από μόνο του δεν μπορεί να πετύχει τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Άρα, τις επόμενες μέρες, δημόσια, θα καλέσουμε τις εταιρείες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο να συνεργαστούμε μαζί, όπως έγινε ακριβώς με την περίπτωση της Ελλάδας, για να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Δεν πρόκειται απλά να λέμε ότι ως πολιτεία θα εργαστούμε, θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και μετά από τρία, τέσσερα χρόνια να μην έχουμε αποτελέσματα. Άρα, τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, απόψε, επαναλαμβάνω ότι προσδοκούμε στη δική σας συνεργασία, στην εργασία με την επιχειρηματική κοινότητα για να προχωρήσομε με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις, έχω την έντονη πεποίθηση ότι, στο πολυεπίπεδο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που βιώνουμε, μπορούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία και να εξεύρουμε αποτελεσματικές λύσεις, αν ενώσουμε δυνάμεις, αν εργαστούμε συλλογικά, μακριά από λαϊκίστικες ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εργαστούμε για μια καλύτερη, μια πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική οικονομία.
Απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι σας προσεγγίζω προσωπικά εγώ και η Κυβέρνηση, ως Συνεργάτες και Συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια. Εξάλλου, όπως πραγματικά πιστεύω και λέω συχνά, η δική σας επιτυχία θα είναι και δική μας, και η δική μας επιτυχημένη διακυβέρνηση θα είναι και δική σας επιτυχία.
Είναι γεγονός ότι ήμουν και παραμένω θερμός και θα συνεχίσω να είμαι υπέρμαχος της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και ιδιωτικού τομέα, καθώς έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, και με την αξιοποίηση όλης της διαθέσιμης εμπειρίας και τεχνογνωσίας, δημιουργούνται συνέργειες που οδηγούν σαφώς σε καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Η ιδιωτική πρωτοβουλία χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί αλλά και υποστήριξη από την εκτελεστική εξουσία όταν αυτό απαιτείται. Υποστήριξη, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή χρηματοδότησης, μείωσης της γραφειοκρατίας, συνεχών μεταρρυθμίσεων, βελτιστοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου ή ακόμη και καθοδήγησης μέσω ενός ξεκάθαρου οράματος για την οικονομία που δεν αλλάζει και δεν θα επηρεάζει από τους εκλογικούς κύκλους και τις εκλογικές διαδικασίες.
Είναι γεγονός ότι η Κύπρος μέσα από τη δική σας επιχειρηματική ανάπτυξη και τη συμβολή του κράτους, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια δυναμική εξέλιξη, έχοντας αποδείξει την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά της. Και είναι σε αυτή τη δυναμική που θέλουμε να επενδύσουμε, να δώσουμε συνέχεια και περαιτέρω ώθηση ως Κυβέρνηση, με πολιτικές που στοχεύουν, ακριβώς, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, στη βάση ενός ευρύτερου οράματος για ένα νέο, σύγχρονο και διευρυμένο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Ανάμεσα στους βασικούς μας στόχους είναι η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και επέκταση των κυπριακών επιχειρήσεων, την αύξηση του εμπορίου και της απασχόλησης, και την προσέλκυση παραγωγικών και ποιοτικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Και αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσω και της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας, στόχος απόλυτα επιτεύξιμος αν κρίνω και από την παρουσία απόψε διακεκριμένων επιχειρήσεων σε όλες τις κατηγορίες βράβευσης.
Μέσα στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησής μας, και λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι το φορολογικό μας σύστημα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και απλοποίηση, μια από τις πρώτες μας αποφάσεις ήταν να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για φορολογικό μετασχηματισμό. Κύριοι άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθείται είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, η μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και φυσικά τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, η παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, διατηρώντας, παράλληλα, τη δημοσιονομική ουδετερότητα. Την ίδια στιγμή, στόχος είναι η ευθυγράμμιση των φορολογικών μας πολιτικών με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στο πλαίσιο και της προωθούμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Σημαντική προτεραιότητά μας αποτελεί και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας μας, προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις και προωθώντας τη διασύνδεσή μας με ξένα οικοσυστήματα, αξιοποιώντας τη δυναμική της ψηφιακής οικονομίας. Θα ενθαρρύνουμε με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερο και μέσω συγκεκριμένης στρατηγικής την εξωστρέφεια και τις συνεργασίες και συνέργειες προς επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Με μεγάλη ευχαρίστηση παρατηρώ απόψε ότι επιτυχημένα παραδείγματα σημαντικών και καινοτόμων επιχειρήσεων που έχουν επιλέξει την Κύπρο ως βάση διεθνούς δραστηριοποίησης, βρίσκονται ανάμεσα στους υποψήφιους για βράβευση.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των προωθητικών ενεργειών στην επιτυχία των προϊόντων μας στις αγορές του εξωτερικού, στόχος μας είναι η αναγνωσιμότητα των κυπριακών προϊόντων και η ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας με αξιοποίηση της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας, η οποία υιοθετήθηκε το 2019, και των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό.
Στον χαιρετισμό μου, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην προσήλωση αυτής της Κυβέρνησης στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που για μένα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και προσωπικό στοίχημα. Από τη μια είναι η ανάγκη υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί, όπως, για παράδειγμα, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο του Κράτους όσο και των επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεστε τα οφέλη που θα προκύψουν μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση. Αλλά την ίδια στιγμή προκύπτει και η ανάγκη προώθησης νέων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή του φορολογικού μετασχηματισμού της χώρας, της στεγαστικής πολιτικής, της επιδοματικής πολιτικής.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να τολμήσουμε, χωρίς να επηρεάζουμε σε καμιά απολύτως περίπτωση, και δεν θέλω να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, τη φιλοσοφία σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει, όπως το ΓΕΣΥ, το ΕΕΕ, που είναι σημαντικότατες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες στηρίζουμε απόλυτα. Αλλά θα πρέπει να τολμήσουμε να αλλάξουμε σημεία που δεν επηρεάζουν τη γενικότερη φιλοσοφία, για να μπορούν αυτές οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες.
Απόψε τιμούμε τους υποψήφιους και νικητές των Ιn Business Awards. Έχουν αναγνωριστεί ως οι καλύτερες επιχειρήσεις, που με τη δημιουργικότητα και καινοτομία συμβάλλουν στην ενίσχυση του επιχειρείν στη χώρα μας. Όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στην αποψινή εκδήλωση ανεβάζουν τον πήχη, εμπνέουν άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τα βήματά τους, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, και καθιστώντας τις κυπριακές επιχειρήσεις πρότυπο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Ως πολιτεία θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας ακριβώς για να ενισχύουμε τις δικές σας δράσεις. Η δική σας επιτυχία αποτελεί και δική μας επιτυχία.
(PM/IΣ)