Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-06-2023 14:27

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην εκδήλωση με τίτλο «Έχε το νου σου στο παιδί…»

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του Προγράμματος Επιχορήγησης Δράσεων εκτός σχολικού χρόνου για τη στήριξη μαθητών και μαθητριών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ένα πρόγραμμα το οποίο, μέσα από την υλοποίηση μεγάλου αριθμού στοχευμένων δράσεων κατά τον απογευματινό χρόνο, αποσκοπεί στη δημιουργική απασχόληση και εξατομικευμένη στήριξη των παιδιών και στην ελαχιστοποίηση πιθανού κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησής τους.

Όπως ακριβώς είναι και ο στόχος που τέθηκε με την εφαρμογή του το 2013, το Πρόγραμμα, μέσα από την αγαστή συνεργασία του Υπουργείου, του σχολείου και της οικογένειας, διασφαλίζει ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον δραστηριοποίησης, πετυχαίνοντας την ουσιαστική ενίσχυση των μαθητών και των μαθητριών που συμμετέχουν.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις που εστιάζουν στην καλλιέργεια των ιδιαίτερων ταλέντων των παιδιών, στην ανάδειξη των δεξιοτήτων τους, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και στην ενίσχυση του τρόπου αλληλεπίδρασης με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Παράλληλα, οι δράσεις αυτές συμβάλλουν στη μαθησιακή τους ανάπτυξη και στην υγιή κοινωνική και συναισθηματική τους εξέλιξη.

Επιβεβαιωτική της σημασίας και της αξίας του Προγράμματος, είναι η συνεχής αυξητική τάση των αιτημάτων των σχολείων για συμμετοχή σε αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος 2022-23, επιχορηγούνται παγκύπρια 787 ατομικές δράσεις παιδιών, ενώ κατά το πρώτο έτος  λειτουργίας του Προγράμματος το 2013, οι αντίστοιχες δράσεις ήταν μόλις 160.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο για την αξία του Προγράμματος, αφού οι προσωπικές μαρτυρίες των άμεσα εμπλεκόμενων στην υλοποίησή του αλλά και η ανάλυση που ακολουθεί από την Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας, αναδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα θετικά αποτελέσματά του.

Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι το Πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνεκτικής πολιτικής που αναπτύσσει το Υπουργείο μας για ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση, όχι μόνο των παιδιών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και κάθε μαθητή και μαθήτριας ξεχωριστά. Ο σχολικός χώρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πεδία άσκησης προληπτικής πολιτικής, καθώς και εντοπισμού, στήριξης και ενδυνάμωσης παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο ευρύτερο περιβάλλον που ζουν και αναπτύσσονται.

Στο πλαίσιο αυτό, με Φορέα την Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας, και σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία, Υφυπουργεία και αρμόδιες υπηρεσίες, στοχεύουμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας σε σχέση με την Εθνική Στρατηγική της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου 2021-2028. Επιπλέον, στηρίζουμε τις πολιτικές και προγράμματα που εμπίπτουν στις διάφορες θεματικές ενότητες της Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας, όπως το κάπνισμα, οι εξαρτησιογόνες ουσίες και η οδική ασφάλεια. Στο ίδιο το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης τονίζεται η σημασία της εκπαίδευσης ως αντισταθμιστικό μέτρο προς τα παιδιά που είναι ευάλωτα.

Επιδιώκουμε να καταστήσουμε τις σχολικές μονάδες χώρους  πρόληψης των εν λόγω φαινομένων. Προς την κατεύθυνση αυτή, αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση:

- στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και της κριτικής σκέψης των μαθητών και των μαθητριών,

- στην επιτυχή υλοποίηση των μαθησιακών στόχων που θέτει το σχολείο για τον κάθε μαθητή και την κάθε μαθήτρια, μέσα από τα Αναλυτικά Προγράμματα,

- στην παροχή ενός ασφαλούς υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος, και

- στην πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας στους σχολικούς χώρους.

Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι, με βάση τους σχεδιασμούς που προανέφερα αλλά και τη βούληση μας για συνεργασία και αξιοποίηση των προτάσεων και των εισηγήσεων των αρμόδιων φορέων, θα πετύχουμε το κοινό μας όραμα για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που θα διασφαλίζουν την υγιή και ασφαλή ανάπτυξη των παιδιών μας.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συμβάλλουν ποικιλότροπα στην επιτυχή υλοποίηση των δράσεων Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που μας αναλογεί τόσο σε επίπεδο Υπουργείου όσο και σε επίπεδο σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε, ως οφείλουμε, να «έχουμε το νου μας στο παιδί», όπως ακριβώς είναι και ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης.

ΙΠ