Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-06-2023 16:55

Χαιρετισμός της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την έναρξη των εργασιών του υπηρεσιακού σεμιναρίου που οργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων για θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)

Άρχισαν σήμερα οι εργασίες υπηρεσιακού σεμιναρίου, το οποίο συνδιοργανώνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Μονάδα Ελέγχου της Οικονομικής Διακυβέρνησης και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (EGOV) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ). Στο σεμινάριο συμμετέχουν σύνεδροι από 20 εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ και το ΕΚ.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, εξετάστηκαν δύο θεματικές ενότητες, ήτοι οι τρέχουσες προκλήσεις και η επιτευχθείσα πρόοδος στην υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπό το φως της ενσωμάτωσης του Σχεδίου “REPowerEU”, όπως και οι πολλαπλές οικονομικές επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε χαιρετισμό της, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής κ. Τασούλα Ιερωνυμίδου αναφέρθηκε στην έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχεδίων που σχετίζονται με την υλοποίηση του κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ). Αναφέρθηκε επίσης στο ποσοστό υλοποίησης του κυπριακού ΣΑΑ, το οποίο είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, με αποτέλεσμα στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε, στο πλαίσιο της εαρινής δέσμης μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2023, να γίνεται σύσταση για επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησής του, όπως  και για την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Η κ. Ιερωνυμίδου υπογράμμισε ότι η Κύπρος πρέπει να εγκύψει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο (Μάιος 2023), στην οποία καταγράφεται η ανάγκη ανάληψης πρόσθετων δράσεων προς επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης και των βιώσιμων μεταφορών.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι η Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων και της ανοικτής οικονομίας της, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη στις διαταραχές των παγκόσμιων αγορών και των αλυσίδων αξίας. Επισήμανε επίσης ότι οι διαδοχικές κρίσεις δοκίμασαν την ανθεκτικότητα των οικονομιών  των κρατών μελών και κατέδειξαν τα τρωτά σημεία και τις εξαρτήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ενώ τόνισε ότι οι ανθρωπιστικές πτυχές του πολέμου παραμένουν πρωταρχικής σημασίας τόσο για την Κύπρο όσο και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη.   

Σε ό,τι αφορά στην εν εξελίξει συζήτηση για την αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, η κ. Ιερωνυμίδου σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2023 και την απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν νέους απλουστευμένους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, προσαρμοσμένους στις ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις του κάθε κράτους μέλους.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα