Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2023 11:59

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Daesh/ISIS, στο Ριάντ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Daesh/ISIS, που πραγματοποιήθηκε χθες, 8 Ιουνίου 2023, στο Ριάντ.

Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με βασικό αντικείμενο τον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Eξωτερικών υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις παγκόσμιες και περιφερειακές προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης κάθε μορφής ριζοσπαστικοποίησης και βίαιου εξτρεμισμού. Η Κύπρος, πρόσθεσε, έχει επανειλημμένα προσφέρει και παράσχει τις υποδομές της στα μέλη του Συνασπισμού για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά του Daesh. «Είμαστε έτοιμοι», ανέφερε, «να εξετάσουμε περαιτέρω πιθανές οδούς συνεργασίας με όλους τους εταίρους, εις υποστήριξη των προσπαθειών σταθεροποίησης και των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων που συνδέονται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις ενέργειες των ISIS/Daesh». Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να προσφέρει σε όλους τους εταίρους, τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχει το Κυπριακό Κέντρο Εκπαίδευσης CYCLOPS (Cyprus Center for Land Open-seas and Port Security), το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στην πτυχή της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων μέσω της παράνομης διακίνησης και πώλησης πολιτιστικών αγαθών, υπογραμμίζοντας ότι η «Σύμβαση της Λευκωσίας για τα αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική ιδιοκτησία» – η οποία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2017 – είναι η μόνη διεθνής συνθήκη που ασχολείται ειδικά με την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. «Ενθαρρύνουμε θερμά όλους τους εταίρους του Συνασπισμού να συμμετάσχουν σε αυτή τη σημαντική Σύμβαση», κατέληξε.

Στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Συνάντησης, ο Δρ Κόμπος είχε ξεχωριστές διμερείς επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Κουβέϊτ, του Ομάν, της Υεμένης, του Ιράκ και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα, ο Δρ Κόμπος είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας κ. Adel Al-Jubeir, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για διμερή και σημαντικά περιφερειακά ζητήματα επί των οποίων η συνεισφορά της Σαουδικής Αραβίας είναι καίριας σημασίας.

Ο Δρ Κόμπος επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα, 9 Ιουνίου 2023.

 

(ΜΦ/ΜΒ/ΣΧ)