Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2023 18:00

Συμμετοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου συμμετείχε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο στις 8 και 9 Ιουνίου 2023. Πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, η Υπουργός συναντήθηκε στα κτήρια του Δικαστήριου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους κύπριους δικαστές κ. Κωνσταντίνο Λυκούργο, κ. Σάββα Παπασάββα και κα. Άννα Μαρκουλλή, καθώς και τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Νικόλα Αιμιλίου. 

Κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 Ιουνίου εξετάστηκαν θέματα για τα οποία αναγνωρίστηκε ότι χρειάζονται ώθηση για την πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση του χώρου Schengen. Τα θέματα αυτά ήταν η ανάγκη συμφωνίας ανάμεσα στα κράτη μέλη για λήψη απόφασης για πλήρη συμμετοχή Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον χώρο Schengen, τη δημιουργία πιο αποτελεσματικού συστήματος επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται παράνομα στο έδαφος της ΕΕ, την ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας στην καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού σοβαρού εγκλήματος και της λαθρεμπορίας ναρκωτικών, καθώς επίσης την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕE.

Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη θέσπισης κριτηρίων όσον αφορά στην παραχώρηση ελευθέρου καθεστώτος θεωρήσεων από την ΕE σε τρίτες χώρες αλλά και τη σημασία της παρακολούθησης για την τήρηση αυτών των κριτηρίων από τις τρίτες χώρες, ώστε να αποτρέπεται η κατάχρηση αυτού του καθεστώτος με την παρείσφρηση εγκληματικών στοιχείων στην ΕΕ.

Η Υπουργός κατήγγειλε ξανά την εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης από πλευράς Τουρκίας προς το έδαφος της Δημοκρατίας και επανέλαβε την ετοιμότητα της να αρχίσει να επεξεργάζεται δεδομένα στο Schengen Information System με την έναρξη της ισχύος της σχετικής Απόφασης Συμβουλίου στις 25 Ιουλίου 2023.

Σήμερα, 9 Ιουνίου, οι Υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν στους τομείς της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενέκριναν την έναρξη τριμερών διαλόγων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διάφορα νομοθετικά προσχέδια Οδηγιών. Αυτά αφορούν στην τροποποίηση της Οδηγίας για την εμπορία προσώπων ώστε να συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό ποινικών αδικημάτων ο καταναγκαστικός γάμος, οι παράνομες υιοθεσίες και η εκούσια χρήση υπηρεσιών από πρόσωπα που είναι θύματα εμπορίας. Επίσης, συμφωνήθηκε τροποποιημένη πρόταση της Οδηγίας για την βία κατά των γυναικών και των εξ’ οικείων τους, ώστε να γίνει μεταφορά των ουσιαστικών διατάξεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στο δίκαιο της ΕΕ. Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης τοποθετήθηκαν επίσης επί κειμένου Συμπερασμάτων για την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με μόνους διαφωνούντες την Πολωνία και την Ουγγαρία, με αποτέλεσμα την μη υιοθέτησή τους.

Έγινε, επίσης, διεξοδική συζήτηση για το θέμα της διερεύνησης και δίωξης των παραβιάσεων των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ σε σχέση με την ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Στην παρέμβαση της, η κα Κουκκίδη Προκοπίου αναφέρθηκε στον μηχανισμό εφαρμογής των κυρώσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι είναι σε πορεία δημιουργίας μια νέα ανεξάρτητη αρχή για παρακολούθηση και επιβολή των κυρώσεων. Σημείωσε ότι βρίσκονται υπό διερεύνηση 15 υποθέσεις από την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ οι κυριότερες δυσκολίες είναι η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από δικαιοδοσίες εκτός ΕΕ. Εισηγήθηκε την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και με την Europol και Eurojust. Ανταλλάχθηκαν, επίσης, απόψεις για την εξισορρόπηση της αποτελεσματικής διερεύνησης αδικημάτων οργανωμένου εγκλήματος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από δικαστικής πτυχής. 

Η Υπουργός θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο Σάββατο 10 Ιουνίου.

 

Για το βίντεο από τη συμμετοχή της Υπουργού στο Συμβούλιο πατήστε εδώ.

 

(ΑΦ)