Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2023 18:56

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ποιότητα των Νερών Κολύμβησης για το έτος 2022

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των νερών κολύμβησης της Ευρώπης, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023. Σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος για το 2022 είναι συμμορφωμένη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Οδηγίας για την Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, για την κολυμβητική περίοδο 2022, η Κύπρος έλαβε ποσοστό συμμόρφωσης 99,2% με τα 119 από τα 120 σημεία νερών κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας ενώ μόλις 1 σημείο δεν έχει λάβει ταξινόμηση ακόμη λόγω περιορισμένου αριθμού δειγματοληψιών. Η επίδοση αυτή κατατάσσει την Κύπρο στην πρώτη θέση στην Ευρώπη με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αυστρία με 96,9% και ακολουθούν η Ελλάδα με 96,6% και η Κροατία με ποσοστό 95,6 %.  

Για την κολυμβητική περίοδο του 2022, η οποία είχε διάρκεια από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου, έτυχαν παρακολούθησης 120 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της ελεύθερης Κύπρου σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής και σημαντική δραστηριότητα αναψυχής στην Ευρώπη. Η ετήσια αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κολυμβητικών περιοχών δείχνει πόσο καλά εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, επιτρέποντας στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το πού θα πάνε για να απολαύσουν τις περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη.

Η άμεση σχέση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με την υγεία και το περιβάλλον είναι αυτονόητη. Υπάρχει, επίσης, άμεση συσχέτιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με τον τουρισμό και επομένως τα εξαιρετικά αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για την υγεία των λουομένων και το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της Κύπρου, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα της θάλασσας μας και την τουριστική δραστηριότητα.

Αυτή η επιτυχία και πρωτιά, που τιμά την Κύπρο, οφείλεται στην άψογη συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος, που έχει τη συνολική ευθύνη για την εφαρμογή της Οδηγίας, με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και το Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

(ΑΦ)