Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-09-2018 16:49

Ανακοίνωση της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατά Ανηλίκων

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του ζητήματος της πρόσφατης αποφυλάκισης καταδικασθέντος για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκου και την αναφορά στην εμπλοκή της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατά Ανηλίκων, διευκρινίζεται ότι η Αρχή  με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας δεν έχει εξουσία να επιβάλει οποιονδήποτε περιορισμό που να σχετίζεται με ενήλικο θύμα και ειδικότερα περιορισμό που να μην επιτρέπει τη διαμονή ή διακίνηση σε χώρους που διαμένει ή διακινείται ενηλικιωθέν θύμα. 

Η Αρχή διευκρινίζει ότι τις επόμενες μέρες θα ασκήσει τις αρμοδιότητες της, εξασφαλίζοντας Διάταγμα από το Δικαστήριο, ώστε ο αποφυλακισθείς να τεθεί σε εποπτεία. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία άσκησης εποπτείας αποσκοπεί στην αποτροπή του κινδύνου επανάληψης αδικήματος σεξουαλικού χαρακτήρα σε βάρος ανηλίκου.

Επισημαίνεται ότι μετά από εισήγηση της Αρχής κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το αρμόδιο Υπουργείο, νομοσχέδιο με σκοπό την τροποποίηση του υπό αναφορά νόμου ώστε να διευρυνθούν οι εξουσίες εποπτείας της Αρχής. Στα πλαίσια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, θα μπορούσε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης αυτών των εξουσιών, για την προστασία προσώπων που θυματοποιήθηκαν, ακόμα και μετά την ενηλικίωσή τους.

-------------------------------

ΕΚ/ΕΙ