Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-09-2018 18:24

Δεύτερη μέρα επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκτελεί από χθες επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο, συνέχισε σήμερα τις επαφές του στη Γερμανική πρωτεύουσα.

Το πρωί, συναντήθηκε στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υφυπουργό για θέματα Ευρώπης κ. Michael Roth, τον οποίο είχε την ευκαιρία να ενημερώσει ενδελεχώς για το Κυπριακό, ενόψει και της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε. Οι κκ. Χριστοδουλίδης και Roth αντάλλαξαν απόψεις για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, το μέλλον της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και για σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι το μεταναστευτικό, το Brexit, η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), διαπιστώνοντας ότι υπάρχει ευρεία ταύτιση απόψεων Κύπρου – Γερμανίας και συναντίληψη ως προς την ανάγκη για μια ενωμένη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση στο διεθνές σκηνικό.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, κ. Gunther Krichbaum, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για διεθνή και Ευρωπαϊκά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ενημερώνοντας παράλληλα το συνομιλητή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

Το απόγευμα, ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Konrad Adenauer με τίτλο «Κύπρος: ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην προσφώνησή του ο κ. Χριστοδουλίδης επικεντρώθηκε στην κομβική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρώπη και ανέλυσε, σε αυτό το πλαίσιο, το όραμα που έχει αρχίσει να υλοποιεί η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα, για τη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργασιών μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου που θα αποτελέσει τη βάση για να καταστεί η περιοχή πρότυπο σταθερότητας, ευημερίας, ασφάλειας και ειρήνης. Τόνισε πως κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει προς όφελος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με σύνθετες προκλήσεις που αυξάνουν τις πιέσεις προς τα Κράτη Μέλη και κλονίζουν τη συνοχή της Ένωσης. Πρόσθεσε πως η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας με ξεκάθαρο Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ταυτόχρονα ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου με εξαίρετες διμερείς σχέσεις με όλες τα γειτονικά Κράτη και με βαθιά αντίληψη της δυναμικής της περιοχής, έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Μέσης Ανατολής και στις προοπτικές που υπάρχουν, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο και στην καρδιά των εμπορικών ροών, σημειώνοντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της ενέργειας και τη σημασία της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των διαδρόμων εφοδιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό ως ένα θεμελιωδώς Ευρωπαϊκό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου — στις βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου - θα επενεργήσει θετικά και θα δώσει την αναγκαία ώθηση για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Κύπρου να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.


-------------------------

ΕΙ