Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-09-2018 20:15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στο 6ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ροδιού

Με ιδιαίτερη χαρά, χαιρετίζω απόψε το 6ο ετήσιο Φεστιβάλ Ροδιού, που διοργανώνεται επιτυχώς κάθε Σεπτέμβριο από το κοινοτικό συμβούλιο Ορμήδειας.

Η ενεργός πολιτότητα και η ενασχόληση με δημιουργικές κοινωνικές δράσεις, είναι χαρακτηριστικά απαραίτητα για τη βελτίωση πρωτίστως του ίδιου του ατόμου και κατά δεύτερο για την πρόοδο και ευημερία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Σημαντική είναι επίσης η διατήρηση των δεσμών μας με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας, καθώς και η προώθηση της ντόπιας παραγωγής του νησιού μας.

Στη βάση αυτή, λοιπόν, το Φεστιβάλ Ροδιού έχει καταστεί πλέον θεσμός, και πέρα από την ψυχαγωγία που προσφέρει στους επισκέπτες, προωθεί ήθη και έθιμα, καθώς και την αξία του ροδιού. Αναβαθμίζει επίσης, την κοινότητα της Ορμήδειας, ενώ ταυτόχρονα γίνεται λόγος προσέλκυσης τουριστών στην ευρύτερη περιοχή.

Η ροδιά, με καταγωγή από την αρχαία Μεσοποταμία, παρόλο που θεωρείται το παλαιότερο καλλιεργούμενο καρποφόρο δέντρο, τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά, τόσο στην Κύπρο, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με την παράδοση, στην Κύπρο το ρόδι συνδέεται με τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης, αφού φημολογείται ότι αυτή πρώτη φύτεψε το δέντρο αυτό στο νησί, συμβολίζοντας τον ευτυχισμένο γάμο και την αφθονία. Γενικότερα, το ρόδι συμβολίζει τη γονιμότητα, την ευημερία, την ευκαρπία και την καλοτυχία. Στις μέρες μας, οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού και τα σημαντικά οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία, παροτρύνουν όλο και περισσότερους παραγωγούς στην καλλιέργεια και προώθηση του συγκεκριμένου φρούτου.

Η κοινότητα της Ορμήδειας είναι η πρώτη στην παραγωγή ροδιού σε όλη την Κύπρο. Ξακουστή από την αρχαιότητα για τη μεγάλη παραγωγή ροδιών και για τα απέραντα περιβόλια της, θεωρείται μέχρι και σήμερα το «χωριό του ροδιού». Πέρα από το αυτούσιο φρούτο, το ρόδι προωθείται και σε ποικίλες άλλες μορφές, όπως χυμό, λικέρ, παραδοσιακά εδέσματα, όπως παλουζές και σιουσιούκος, ακόμη και στην κυπριακή παραδοσιακή ζιβανία. Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν και περιπτώσεις νέων ανθρώπων, τόσο στην Ορμήδεια, όσο και στην υπόλοιπη Κύπρο, που ασχολούνται επαγγελματικά με την παραγωγή και την προώθηση του ροδιού και των παραγώγων του.      

Τέτοιες πρωτοβουλίες, λοιπόν, όπως η σημερινή, είναι πράγματι αξιόλογες και συγχαίρω τους διοργανωτές, αλλά και όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης.

Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό, θα ήθελα να σημειώσω ότι ο άνθρωπος που σέβεται και τιμά πρώτα από όλα τον τόπο, την ιστορία και τις παραδόσεις του, θα δείξει αναμφίβολα σεβασμό και αποδοχή στις ξένες κουλτούρες και παραδόσεις, εξαλείφοντας κατ’ αυτό τον τρόπο κάθε μορφή στερεοτύπων, προκαταλήψεων και ρατσισμού.

Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια στο έργο που επιτελείτε.

(ΑΧ/ΕΙ)