Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-09-2018 08:46

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 2ο Φεστιβάλ Προϊόντων Δυμών, χθες

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου και να τελέσω τα εγκαίνια του 2ου Φεστιβάλ Δυμών Φρούτων και Αλλαντικών. Η διήμερη αυτή εκδήλωση, είναι αφιερωμένη στα φρούτα που παράγονται στην περιοχή και στα προϊόντα από τη μεταποίησή τους, καθώς και στα αλλαντικά που παρασκευάζονται εδώ στις Δύμες, γνωστά και έξω από τα όρια του νησιού μας.

Το υψόμετρο, οι κλιματικές συνθήκες και τα γόνιμα εδάφη, καθιστούν την περιοχή ιδανική για καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων, όπως μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές, κερασιές, χρυσομηλιές, αλλά και αμπελιών και λαχανικών. Η καλλιέργεια όλων αυτών και η μεταποίηση των προϊόντων τους, όπως και η παρασκευή λουκάνικου, λούντζας, χοιρομεριού και άλλων παραδοσιακών αλλαντικών, μπορούν, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, να αποτελέσουν καλή πηγή εισοδήματος για τους αγρότες, συμβάλλοντας έτσι στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δραστηριοποιείται πολύπλευρα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα καθώς και για την αύξηση του εισοδήματος του αγρότη. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει θέσει ως προτεραιότητά του, την ενίσχυση της θέσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην αγροδιατροφική αλυσίδα, σχεδιάζοντας και λαμβάνοντας μέτρα που θα φέρουν ισορροπία σε ό,τι αφορά στο εισόδημα των συμμετέχοντων στην αλυσίδα αυτή και θα ανταποκρίνονται στον κόπο και στις θυσίες του κάθε αγρότη-παραγωγού.

Επιπρόσθετα, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, πέραν από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επιδιώκεται η διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων, η επίτευξη ισόρροπης εδαφικής ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Τον περασμένο Νοέμβριο, εγκρίθηκαν μέσα από το Πρόγραμμα, 228 αιτήσεις για επενδύσεις στον γεωργικό τομέα, που αντιστοιχούν σε ποσό ενίσχυσης 43 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, 233 νέοι σε ηλικία συμπατριώτες μας, εκ των οποίων οι 157 στην περιοχή Τροόδους, εγκρίθηκαν ως νέοι γεωργοί και αναμένεται να λάβουν ενισχύσεις που πλησιάζουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η Κυβέρνηση, θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη φιλοαγροτική της πολιτική και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον κόσμο της υπαίθρου. Προς την κατεύθυνση αυτή, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων του Τροόδους, που αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι κοινότητες αυτές να συγκροτηθούν ως ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και να αναδειχθούν σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της όμορφης αυτής γιορτής, μέσα από την οποία ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με τον αγροτικό κόσμο και να γνωρίσει από κοντά και να απολαύσει τα νόστιμα τοπικά προϊόντα.

Εύχομαι σε όλους σας μια όμορφη και ευχάριστη βραδιά.

----------------------------

ΜΑΚ/ΕΙ