Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-09-2018 16:13

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε με την Ευρωπαία Επίτροπο Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων

Για τη σημασία που δίδει η Κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα €100 εκατ. κατά την τρέχουσα πενταετία για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους, ενημέρωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου την Ευρωπαία Επίτροπο Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων κα Věra Jourová, κατά τη συνάντηση που είχαν, σήμερα, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί η Επίτροπος στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός ανέφερε:

«Θα ήθελα να καλωσορίσω την κα Επίτροπο στην Κύπρο και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, την κατανόηση και στήριξη που πρόσφερε στις θέσεις μας και να την συγχαρώ για την πολύ καλή δουλειά που επιτελεί. Τέτοιες συναντήσεις έχουν πάντοτε πρόσθετη αξία και συμβάλλουν στο να υπάρξει η αναγκαία κατανόηση των πολιτικών προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί από την Επιτροπή, αλλά και που έχουμε θέσει σε εθνικό επίπεδο.

Η συνεργασία, μεταξύ, της Επιτροπής και των κρατών μελών και η στενή τους σύμπραξη, παραμένει βασικό στοιχείο της εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου και της αντιμετώπισης των προβλημάτων και προκλήσεων που ανακύπτουν. Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση σε όλους τους τομείς του χαρτοφυλακίου, στη δικαστική συνεργασία, στην ασφάλεια, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του καταναλωτή.

Στις προκλήσεις αυτές, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν πάντοτε εύκολες λύσεις. Ωστόσο, υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να δράσουμε από κοινού για να πετύχουμε στα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και προωθούνται από την Επιτροπή. Εξάλλου, οι πολίτες αναμένουν από εμάς να τους παρέχουμε δικαιοσύνη, προστασία και κράτος δικαίου. Αυτό απαιτεί η κοινή μας ευρωπαϊκή δράση, βασισμένη στις κοινές μας αξίες.

Ενημέρωσα την κα Επίτροπο για τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του τομέα της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Δικαστηρίων μας. Είχε προηγηθεί η συνάντηση της Επιτρόπου με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπου ενημερώθηκε για το θέμα, αλλά είχα την ευκαιρία να τη διαβεβαιώσω ότι αποτελεί προτεραιότητα η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τη μεταρρύθμιση, όπως έχει συμφωνηθεί και με το Ανώτατο Δικαστήριο και να την ενημερώσω για την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, με ορίζοντα υλοποίησης το 2020.

Αναφέρθηκα στις αλλαγές που γίνονται που στοχεύουν στην επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης και της εκδίκασης των καθυστερημένων υποθέσεων, ώστε να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τόσο αναφορικά με την ποιότητα όσο και με την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

Επενδύουμε στη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων μας και κατά την τρέχουσα πενταετία οι επενδύσεις αυτές θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήσαμε από την Επίτροπο την στήριξη της για τα αιτήματα που θα υποβάλουμε για παροχή τεχνικής βοήθειας από την Υπηρεσία Διαρθρωτικών Αλλαγών της ΕΕ και χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο για την εκκαθάριση των καθυστερημένων υποθέσεων.

Περαιτέρω, αναφερθήκαμε στα θέματα των γονικών απαγωγών παιδιών και επαναλάβαμε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επικράτηση κοινού συστήματος αναγνώρισης και εκτέλεσης των αποφάσεων γονικής μέριμνας εντός της ΕΕ. Στην Κύπρο έχουμε περιπτώσεις μικτών γάμων και ως εκ τούτου, η επικείμενη αναθεώρηση του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού θα βοηθήσει στην επίλυση διασυνοριακών προβλημάτων που προκύπτουν για παιδιά από τη διάλυση τέτοιων γάμων. Τονίσαμε τη δυνατότητα για να υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες επικοινωνίας των παιδιών και με τους δύο γονείς».

Ο κ. Νικολάου, ανέφερε, ότι ενημέρωσε την κα Επίτροπο για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου σε εθνικό επίπεδο. Θα στηρίξουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής για την επεξεργασία Οδηγίας που προστατεύει τους μάρτυρες που καταγγέλλουν παραβιάσεις της ενωσιακής νομοθεσίας, πρόσθεσε.    

Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός είπε, ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις δύο νομοθετικές προτάσεις που κατάθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτερη πρόσβαση των διωκτικών Αρχών σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία που τηρούνται από παρόχους που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. «Θα στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες αφού θα παράσχουν πρόσθετα εργαλεία στις διωκτικές Αρχές για την αποτελεσματική διερεύνηση ποινικών αδικημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την παραχώρηση υπηκοοτήτων, ο κ. Νικολάου ενημέρωσε την κα Επίτροπο για τις έρευνες που γίνονται από την Δημοκρατία, αξιοποιώντας τις διάφορες πλατφόρμες πληροφοριών που διαθέτουμε, ώστε να συγκεντρώνουμε τις περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες για τον αιτητή προτού του παραχωρηθεί η υπηκοότητα, αφού στόχος μας είναι να μην παραχωρείται η υπηκοότητα σε πρόσωπο που συνδέεται με παράνομες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

Σε σχέση με την παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενσωματώσει την 4η Οδηγία στις 3/4/2018 και ότι σύντομα θα αρχίσει η ετοιμασία του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για μεταφορά της 5ης Οδηγίας, η οποία έχει ορίζοντα το 2020. «Επειδή αποτελούμε κέντρο υπηρεσιών και νοιαζόμαστε για τη διαφύλαξη τους, λαμβάνουμε μέτρα πέραν από αυτά που υποδεικνύουν οι οδηγίες», τόνισε. Η Κύπρος έχει επανειλημμένα αξιολογηθεί στον τομέα από το αρμόδιο Σώμα του ΣτΕ με πολύ καλά αποτελέσματα και λήφθηκαν όλα τα διορθωτικά μέτρα που απαιτούνταν στη βάση των υποδείξεων των αξιολογήσεων, συμπλήρωσε.

Ευχαριστώντας την κα Jourová για τη στήριξη και τη συνεργασία τα τελευταία χρόνια, ο κ. Υπουργός ευχήθηκε όπως συνεχίσει τις εργασίες της και μετά από τις Ευρωεκλογές.

Από την πλευρά της, η κα Jourová ανέφερε ότι είχε ιδιαίτερα παραγωγικές συναντήσεις σήμερα, στη Λευκωσία, επισημαίνοντας ότι είχε μια εποικοδομητική συζήτηση για την μεταρρύθμιση των δικαστηρίων στην Κύπρο. Και πρόσθεσε: «Μιλήσαμε για την κοινή μας προτεραιότητα που είναι η καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για την παραχώρηση υπηκοοτήτων και τα επενδυτικά σχέδια με τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς και για θέματα που μας απασχολούν στο Συμβούλιο, όπως το θέμα της προστασίας των πληροφοριοδοτών πράξεων διαφθοράς (whistleblowers). Δεν αναφερθήκαμε στο θέμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, αλλά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που η Κύπρος εφαρμόζει αυτό το θεσμό».

Αναφορικά με τα προγράμματα παραχώρησης υπηκοότητας μέσα από επενδύσεις, η κα Επίτροπος ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί το θέμα και σέβεται πλήρως το δικαίωμα των κρατών μελών να έχουν τέτοια προγράμματα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί όταν κάποιος γίνει υπήκοος της χώρας, γίνεται παράλληλα και υπήκοος της ΕΕ, διατηρώντας όλα τα δικαιώματα ελεύθερης διακίνησης. «Με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, συζητήσαμε το θέμα και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα ώστε τα επικίνδυνα άτομα να μην εισέρχονται στην ΕΕ», σημείωσε, εξηγώντας ότι επισκέπτεται την Κύπρο για να εξετάσει το πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να επεξεργαστούν την πληροφόρηση προτού προχωρήσουν σε συστάσεις, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, για τα κράτη – μέλη αναφορικά με τους επενδυτές και την παραχώρηση υπηκοότητας.

Η κα Επίτροπος είπε ότι πρόκειται για συστάσεις προς τα κράτη μέλη για καθοδήγηση και βέλτιστες πρακτικές αναφορικά με το πώς θα πρέπει να διεξάγουν τους ελέγχους τους προτού παραχωρούν τις υπηκοότητες αυτές, σημειώνοντας ότι Κύπριοι εμπειρογνώμονες θα κληθούν πριν από την έκδοση των συστάσεων.

Όσον αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ανέφερε, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ώστε η Ευρώπη να μην γίνει χώρος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, υπογραμμίζοντας ότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την Ευρώπη και να μην υπάρχει κανένα κενό για είσοδο αυτών των χρημάτων. Γι’ αυτό και η ΕΕ έχει περάσει στην εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας και θα υποστηρίξουμε την Κύπρο στις διαδικασίες προετοιμασίας για τον 5ο γύρο αξιολόγησης και την αναπροσαρμογή της σχετικής της νομοθεσίας, σημείωσε.

Τέλος, η κα Jourová είπε ότι η μεταρρύθμιση στην οποία προχωρά η Κύπρος αναφορικά με τον τομέα των δικαστηρίων και την αναβάθμιση της δικαιοσύνης είναι κάτι πολύ θετικό, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση από την ΕΕ.  

(ΕΚ/ΕΙ)