Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-09-2018 19:31

Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Κλέλιας Βασιλείου στο 2ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που είμαι και φέτος μαζί σας, με τη νέα τιμητική μου ιδιότητα, σε αυτή την ωραία γιορτή, τη γιορτή του μελιού και των μελισσοκόμων, για να χαρούμε μαζί τη μαγεία των προϊόντων τους και να συμβάλουμε στη δημιουργία του υπέροχου αυτού κλίματος αισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον των αγροτικών μας περιοχών, ιδιαίτερα των ορεινών.

Συγχαίρω το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλοπαναγιώτη, τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την οργάνωση της τριήμερης αυτής γιορτής που θα μείνει, είμαι βέβαιη, αξέχαστη σε όλους τους επισκέπτες.

Το πρόγραμμα της γιορτής καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων που προβάλλουν τόσο τη μεγάλη αξία των προϊόντων του μελιού, τα οποία έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλοι καλύτερα και να ενημερωθούμε για τη μεγάλη και αδιαμφισβήτητη προσφορά τους στην υγεία μας, όσο επίσης και για να χαρούμε τις ομορφιές του Καλοπαναγιώτη και να έχουμε ωραίες στιγμές ψυχαγωγίας.

Η κοινότητα Καλοπαναγιώτη, όσο και η ευρύτερη περιοχή της Μαραθάσας, έχουν και ιστορικά άμεση σχέση με την παραγωγή μελιού και την ανάπτυξη της μελισσοκομίας, αφού αναφέρεται και ως Μυριανθούσα Γη.

Το ότι η δημοφιλής αυτή κοινότητα της Ορεινής Λευκωσίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μελισσοκομία από τα πολύ παλιά χρόνια, φαίνεται και από κατάλοιπα που σχετίζονται με την παραγωγή του προϊόντος σε τζιβέρτια όσο και με την εξαγωγή κεριού από κηρήθρες.  Αναφέρονται μάλιστα και όσα σχετικά φέρεται να έγραψε ο Ρωμαίος φιλόσοφος Βιργίλιος ότι «δια του μέλιτος των θαυμάσιων μελισσών του Κυπριακού Ολύμπου ετρέφοντο οι θεοί της αρχαιότητας». 

Ως Κυβέρνηση στηρίζουμε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και ενίσχυσης του αγροτικού μας τομέα και σε συνεργασία με όλους τους φορείς αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας παρέχονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ώστε να βελτιωθεί το εισόδημα όλων των αγροτών μας.

Η μελισσοκομία στην Κύπρο, πέραν του παραδοσιακού της χαρακτήρα, σίγουρα διαθέτει το μεγάλο όπλο της ασύγκριτης ποιότητας και της μοναδικότητας των πρώτων υλών. Η θρεπτική αξία του μελιού και η αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση του για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και των υπόλοιπων προϊόντων της μέλισσας όπως η γύρη, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός, το κερί και οι ευεργετικές ιδιότητες τους στην ανθρώπινη υγεία, καθιστούν τη μελισσοκομία ένα σημαντικό κλάδο της γεωργικής παραγωγής και τη μέλισσα ένα ακούραστο προσφοροδότη της επικονίασης. Είναι χρέος μας να την προστατεύσουμε και να την ενισχύσουμε αφού η μελισσοκομία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη διεθνή εμπορική και οικονομική αξία λόγω και της σύγχρονης διεθνούς τάσης για εξεύρεση εναλλακτικών και φυσικών λύσεων τόσο στη διατροφή όσο και στη φαρμακολογία.

Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει ήδη αναδειχτεί ως ένας από τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας που εξασφαλίζει ανάπτυξη, ψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος και κοινωνική δικαιοσύνη, στοχεύοντας σε πλήρη απασχόληση και δημιουργώντας υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και ποιότητας ζωής.

Έχουμε εστιάσει την προσοχή μας σε κάθε δυνατή προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος. Βασικός στόχος μας είναι η αειφόρος ανάπτυξη, καλύπτοντας και τους τρεις πυλώνες, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Δέσμευσή μας ήταν και είναι οι απαιτήσεις περιβαλλοντικής προστασίας να ενσωματωθούν στην εφαρμογή όλων των πολιτικών και δραστηριοτήτων της Κυβέρνησης με στόχο την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. H μελισσοκομία έχει τεθεί ψηλά στις προτεραιότητές μας και συμμετέχει ενεργά σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα είτε αυτά είναι εθνικά, είτε ευρωπαϊκά, είτε συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και άλλους Οργανισμούς.

Εφαρμόζουμε τα Εθνικά Προγράμματα Μελισσοκομίας τα οποία περιλαμβάνουν δράσεις, μεταξύ άλλων, την πληροφόρηση και την τεχνική βοήθεια προς τους Μελισσοκόμους και τις Οργανώσεις των Μελισσοκόμων, την αντιμετώπιση των ασθενειών και κυρίως της βαρρόας, την αντικατάσταση των παλαιών και φθαρμένων κυψελών, και αρκετές άλλες.

Αξίζει να αναφέρω, ότι για την τριετία 2014-2016 υλοποιήσαμε το Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας με συνολικό ύψος δαπάνης περίπου 600.000 ευρώ. Επιπρόσθετα διανύουμε την εφαρμογή του τρίτου έτους του Μελισσοκομικού Προγράμματος 2017-2019, με ανάλογες δράσεις και ύψος δαπανών, που ανέρχονται και πάλι περίπου στις 600.000 ευρώ. Τέλος, να αναφέρω ότι έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του νέου τριετούς Μελισσοκομικού Προγράμματος 2020-2022 και η εκ νέου διαβούλευση του με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με ανάλογο προϋπολογισμό.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά το αγροπεριβαλλοντικό μέτρο «Διαχείριση των μελισσοσμηνών με σκοπό τη διατήρηση αρμονικής συνύπαρξης με εντομοφάγα πτηνά». Πρόκειται για ένα καθεστώς πενταετούς διάρκειας, με το συνολικό ύψος ενίσχυσης να ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν των πιο πάνω, παρέχεται στήριξη και μέσω του σχεδίου ενίσχυσης για το πετρέλαιο κίνησης, με ετήσιο προϋπολογισμό 100.000 ευρώ με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα, με ανάλογη μείωση του κόστους του πετρελαίου κίνησης που απαιτείται για την άσκηση της νομαδικής μελισσοκομίας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να εργάζεται για την εφαρμογή των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί. Η υλοποίηση των στόχων αυτών με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που παρέχεται, αποτελεί για εμάς πρόκληση για συνεχή προσπάθεια.

Κλείνοντας, να συγχαρώ για ακόμη μια φορά τους διοργανωτές για την όμορφη αυτή εκδήλωση και να ευχηθώ όπως το Φεστιβάλ Μελιού καταστεί ένας σημαντικός θεσμός της κυπριακής υπαίθρου.

--------------------------

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα