Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-09-2018 09:00

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από την άφιξή του στη Νέα Υόρκη

Η φετινή Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει ένα ειδικότερο ενδιαφέρον, με δεδομένη τη στασιμότητα του Κυπριακού και τις αναμενόμενες για να αναληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η φετινή Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει ένα ειδικότερο ενδιαφέρον, με δεδομένη τη στασιμότητα του Κυπριακού και τις αναμενόμενες για να αναληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς του Γενικού Γραμματέα, αν και εφόσον βεβαίως βάσει τα όσα διεμήνυσε η κα Λουτ ή με βάση τις συναντήσεις που θα έχουμε στις 28 Σεπτεμβρίου, κρίνει ή θεωρήσει ότι είναι δυνατόν να επαναρχίσει ο διάλογος είτε υπό τη μορφή των δικοινοτικών είτε υπό τη μορφή μιας νέας Συνόδου.

Η δική μας θέση είναι καλά γνωστή, ότι και αποφασισμένοι είμαστε και βούληση διαθέτουμε ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος - αφού υπάρξει μια προεργασία για να μην οδηγηθούμε σε μια νέα αποτυχία - σε μια νέα Σύνοδο από εκεί όπου είχαμε μείνει με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες.

Βεβαίως, αν έκανα αναφορά στην προεργασία που πρέπει να γίνε,ι το έπραξα γιατί θεωρώ ότι από την ώρα που ο κ. Ακιντζί  έχει αποσύρει τους χάρτες που κατατέθηκαν και ήταν προαπαιτούμενο για να οδηγηθούμε στη Σύνοδο της Γενεύης, αντιλαμβάνεστε ότι εν τη ουσία τα έξι σημεία παραμένουν πέντε και συνεπώς χρειάζεται προετοιμασία, χρειάζεται προετοιμασία ακόμα όσον αφορά στις προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με την Ασφάλεια, που περιλαμβάνει βεβαίως την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι αυτό που και ευστόχως ο Γενικός Γραμματέας έχει αναφέρει: ένα κανονικό κράτος.

Κατά την εβδομάδα της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών θα έχουμε τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Ενέργειας σειρά επαφών.

Θα έχω ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, τον Βασιλιά της Ιορδανίας και με σειρά άλλους ηγέτες, ενώ αναμένεται εντός Οκτωβρίου συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής μου θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω, πέραν των διμερών επαφών, και τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα συναντηθώ με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, και θα έχω, επίσης, και άλλες επαφές, προκειμένου και να ενημερώσουμε και να δημιουργήσουμε αυτό που καλλιεργούμε εδώ και μερικά χρόνια: μια πραγματικά πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική».

___________

ΡΜ/ΣΧ