Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-09-2018 09:48

Γραπτή δήλωση Υπουργού Εσωτερικών για το Μεταναστευτικό ως απάντηση σε δημοσίευμα εφημερίδας

Την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ, τόνιζε  ότι «...Δεν μπορούμε πλέον [ως ΕΕ] να είμαστε διαιρεμένοι σε αυτούς που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα των 'παράνομων μεταναστευτικών ροών' και αυτούς που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για πολιτικό όφελος» και κάλεσε τα κράτη μέλη να σταματήσουν τα παιχνίδια.

Σε επίσημο έγγραφο, το οποίο κατατέθηκε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, στη Σύνοδο 28 Αρχηγών Κρατών τόνιζε ότι «(…) η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την 'παράνομη μετανάστευση' μόνο με την πλήρη συμμετοχή των κρατών μελών» και πρότεινε, μεταξύ άλλων, πολιτικές για «αύξηση των επιστροφών των παράνομων μεταναστών, καθώς το σημερινό επίπεδο εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό». Πρότεινε, επίσης, «ένα ειδικό  χρηματοδοτικό μέσο, ειδικά προσανατολισμένο προς την εξάλειψη της 'παράνομης μετανάστευσης'». 

Παράλληλα, σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για το Μεταναστευτικό, με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του άλλου κεντρικού ευρωπαϊκού θεσμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ υπογράμμιζε ότι η Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας «προβλέπει ότι η Τουρκία θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί η διάνοιξη νέων οδών 'παράνομης μετανάστευσης',  είτε διά θαλάσσης, είτε από ξηράς».

Οι πιο πάνω θέσεις βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη την Κυπριακή Κυβέρνηση. Κανείς, φυσικά, δεν κατηγόρησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά ούτε και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ακροδεξιές προσεγγίσεις, ούτε για «ρατσιστικά ατοπήματα» λόγω χρήσης του όρου «παράνομη μετανάστευση», όπως το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτη». Ο όρος είναι, άλλωστε, θεσμοθετημένος σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε αντιπαραβολή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που χρησιμοποιεί τον όρο «παράτυπος μετανάστης» (irregular migrant), στο πλαίσιο σύστασης της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που πρεσβεύει ότι το «παράνομο» σκέλος αφορά την είσοδο, προτρέποντας σε χρήση του όρου «άτομα τα οποία εισήλθαν παράνομα (persons who entered illegally)». O όρος «παράτυπη μετανάστευση» χρησιμοποιείται και σε ορισμένες ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι νομικοί κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αμφιβολίες για τη νομική του ορθότητα.

Η ουσία δεν είναι, όμως το γλωσσάρι που προτείνουν ορισμένοι Οργανισμοί ή Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί. Αναμφίβολα, για την Κύπρο, μια χώρα υπό κατοχή, θύμα του παράνομου εποικισμού των κατεχομένων, η οποία αποτελεί πλέον, συστηματικά και μεθοδευμένα, προορισμό μεταναστών μέσω Τουρκίας, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που ήδη απασχολεί -και θα συνεχίσει να απασχολεί- τους πολίτες.

Η τάση καταγράφεται με σαφήνεια και καταδεικνύει την Κύπρο πρώτη πλέον χώρα, σε αναλογία πληθυσμού, στις αιτήσεις ασύλου. Τόσο ο Πρόεδρος Γιούνκερ όσο και ο Επίτροπος Αβραμόπουλος που επισκέφθηκε την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, αναγνώρισαν την υπέρμετρη και δυσανάλογη πίεση που αντιμετωπίζουμε, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα για ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος. Κίνδυνοι που μπορεί να είναι κοινωνικοί, οικονομικοί, δημογραφικοί, κίνδυνοι που άπτονται της ασφάλειας ή άλλοι. Ως Κυβέρνηση, ανησυχούμε σοβαρά για όλους αυτούς τους κινδύνους, όπως άλλωστε και η πλειονότητα των κυβερνήσεων και πολιτών στην Ευρώπη. Το θέμα δεν μπορεί να κρύβεται κάτω από το χαλί. Λαμβάνουμε μέτρα και σε εθνικό επίπεδο, ενώ στην Ευρώπη επιδιώκουμε τη συναίνεση και καταθέτουμε σαφείς θέσεις.

Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν για το μέγεθος ή το είδος των κινδύνων ή να έχουν διαφορετική προσέγγιση στο μεταναστευτικό και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Αν όμως θέλουμε να διατηρήσουμε την όποια συζήτηση σε πολιτισμένα πλαίσια, θα πρέπει να αποφεύγουμε ακραίους, άτοπους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, είτε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε για τον κάθε πολίτη.

(ΑΜ/ΣΧ)