Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-09-2018 09:13

Υπ. Δικαιοσύνης: Οι λεονταρισμοί, οι προκλήσεις και η προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία παράνομων τετελεσμένων απαιτείται να μας βρουν σε συστράτευση

Ήρθε η ώρα, όχι μόνο να συναισθανθούμε, αλλά να δράσουμε με γνώμονα την ενότητα, ενάντια στις τρέχουσες δοκιμασίες και οι λεονταρισμοί, οι πειρατικού χαρακτήρα προκλήσεις και οι απειλές της Άγκυρας απαιτείται να μας βρουν σε συστράτευση, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίαας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας στο ετήσιο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων του Δήμου Κυθρέας, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, καθώς και των εν ειρήνη κοιμηθέντων στην προσφυγιά, που τελέστηκε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Και πρόσθεσε: «Υπό το βάρος λοιπόν που δημιουργεί η παρουσία σαράντα και πλέον χιλιάδων, τούρκικων στρατευμάτων στα καθαγιασμένα χώματα της πατρίδας μας, οφείλουμε σήμερα όσο ποτέ, να αναλογιστούμε τις ατομικές και συλλογικές μας ευθύνες.

Διαρκές μας μέλημα και συνάμα οδυνηρό δίδαγμα μέσα από τον όλεθρο του 1974, αποτελεί η ανάγκη φρονηματισμού από τα ασύγγνωστα λάθη του παρελθόντος. Τριάντα πέντε αιώνες Ιστορίας μας παρατηρούν, εάν διαθέτουμε τη δύναμη, να απαλλαγούμε από τα σύνδρομα της εσωστρέφειας και της διχόνοιας. Μας παρατηρούν εάν έχουμε αφομοιώσει το μήνυμα από  την τελευταία φορά που σταθήκαμε ο ένας απέναντι στον άλλο. Ήρθε η ώρα, όχι μόνο να συναισθανθούμε, αλλά, πολιτικοί και πολίτες, να δράσουμε με γνώμονα την ενότητα ενάντια στις τρέχουσες δοκιμασίες.

Οι λεονταρισμοί και οι απειλές της Άγκυρας, οι πειρατικού χαρακτήρα προκλήσεις και η προσπάθεια δημιουργίας παράνομων τετελεσμένων απαιτείται να μας βρουν σε συστράτευση. Η νευρικότητα της κατοχικής χώρας από τη συνομολόγηση συμφωνιών με γειτονικά και ευρωπαϊκά κράτη στον τομέα της Ενέργειας και της Άμυνας, αποτελεί το καλύτερο πειστήριο της σημασίας τους. Σημασίας, τόσο στο πλαίσιο αξιοποίησης των γεωστρατηγικών μας πλεονεκτημάτων όσο και στην εμπέδωση σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη και παντοιοτρόπως σημαντικής για πολλούς, Αατολικής Μεσογείου. 

Δεδομένης της αναγνωριστικής πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα και ενόψει των επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, με αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών, οφείλουμε απαξάπαντες να καταθέσουμε δείγματα πατριωτικής υπευθυνότητας. Να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι τυχόν αποτυχία μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο δεν θα απονείμει πιστοποιητικά δικαίωσης σε πολιτικές παρατάξεις, αλλά θα επιφέρει αρνητικότατες εξελίξεις για το μέλλον της πατρίδας μας. Να αντιληφθούμε ότι σε αυτόν τον αγώνα, στην προσπάθεια κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας και αναχαίτισης της προκλητικότητας, περισσότεροι, μπορούμε να επιτύχουμε σαφώς  περισσότερα.

Τι κι αν στέρεψαν τον Κεφαλόβρυσο οι εχθροί μας, δεν θα  στερέψουν ποτέ τη δίψα μας για δικαίωση. Κι αν λεηλάτησαν τους ιερούς μας ναούς, δεν θα καταφέρουν ποτέ να εξασθενήσουν την πίστη μας. Βεβήλωσαν τους τάφους των προγόνων μας, αλλά δεν μπορούν να τους ξεγράψουν από τη μνήμη μας. Έφεραν στα σπίτια μας νέους ένοικους, αλλά δεν θα καταστεί ποτέ, το σπιτικό τους. Απονεκρωμένη η Κυθρέα και τα γύρω μας χωριά, αναμένουν από εμάς την ανάσταση.

Σε αυτό τον σκοπό, οφείλουμε αμετάθετα να αναλώσουμε το άπαν των προσπαθειών μας. Για την ταχεία κατάληξη επί μιας δίκαιης, περιεκτικής και λειτουργικής συμφωνίας. Χωρίς ρήτρες, χωρίς στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και κηδεμόνες με βεβαρυμένα μητρώα.

Μόνο με αυτόν το τρόπο θα τιμήσουμε όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, τις θυσίες των ηρώων μας και τη μνήμη των κεκοιμημένων αδερφών μας. Και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψουμε τα τουρκοκρατούμενα μέρη μας, να προστεθούν στον κατάλογο των χαμένων πατρίδων του Ελληνισμού».

(ΕΚ/ΜΛ)