Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-09-2018 12:06

Απάντηση Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», για τα ποδήλατα

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" ημερομηνίας 24 Σεπτεμβρίου 2018, με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Μπήκε στο συρτάρι νόμος για το ποδήλατο», το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να διασαφηνίσει τα ακόλουθα:

 1. Αναφορικά με τις ανάγκες προσαρμογής άλλων νομοθεσιών για την πρακτική εφαρμογή του Νόμου Ν.19(Ι)/2018, ο οποίος ψηφίστηκε στις 30 Μαρτίου 2018, είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας εξέτασης του νομοσχεδίου περί "Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων Νόμου" ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε διαφανεί ότι διάφοροι υφιστάμενοι Νόμοι διαθέτουν παρόμοιας φύσης πρόνοιες με διαφορετικό περιεχόμενο και διαφορετικές ποινές. Για να ξεπεραστεί το θέμα που προέκυψε, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στους άλλους Νόμους:

- Έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί "Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμο", για την εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων που προβλέπονται στον νέο Νόμο, ενώ παράλληλα καταργούνται αδικήματα που δεν συνάδουν με τον νέο Νόμο. Μετά από τη δημόσια διαβούλευση με εμπλεκόμενους, το νομοσχέδιο έχει σταλεί στη Νομική Υπηρεσία στις 5 Ιουλίου 2018, για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο. 

- Έχει ετοιμαστεί προσχέδιο κανονισμών που τροποποιεί τους περί "Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμούς", για ρύθμιση προνοιών και αδικημάτων και κατάργηση ποινών που προβλέπονται και στον νέο Νόμο. Μετά από την αναγκαία  διαβούλευση με εμπλεκόμενους, το νομοσχέδιο έχει σταλεί στη Νομική Υπηρεσία στις 3 Ιουλίου 2018, για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο.

Ο νομοτεχνικός έλεγχος των δύο νομοθετημάτων αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς καθυστέρηση, για έγκριση. Στη συνέχεια, θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εντός της προθεσμίας που έχει τεθεί.

2. Σε σχέση με την αναγκαιότητα της προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς, βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η οποία ξεκίνησε στις15 Σεπτεμβρίου 2018 και αναμένεται να έχει διάρκεια ενός έτους. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει εξασφαλίσει χορηγία ύψους 80.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ Κύπρου και συμπληρωματικά έχει προσφέρει 25.000 ευρώ από ιδίους πόρους για την εν λόγω εκστρατεία.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει τη δημιουργία και προβολή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτ, την ετοιμασία και διανομή έντυπου υλικού σε σειρά εκδηλώσεων, διαφημίσεις σε λεωφορεία, συμμετοχή σε τηλεοπτικές/ραδιοφωνικές εκπομπές και  διοργάνωση εκδηλώσεων για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων διαβεβαιώνει τέλος ότι όλες οι απαιτούμενες ενέργειες σε σχέση με την προσαρμογή άλλων νομοθεσιών και την ενημέρωση του κοινού, γίνονται έγκαιρα, έτσι ώστε η νομοθεσία για τα ποδήλατα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Οκτωβρίου 2018, να εφαρμοστεί με τους καλύτερους οιωνούς. 

(ΔΚ)