Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-09-2018 17:20

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Γεωργίας συζητούν για τη στήριξη των αγροτικών περιοχών μέσα από τη Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική

Πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία, μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου 2018, άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.

Η Συνάντηση επικεντρώθηκε στη συζήτηση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική στη διατήρηση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών και στη στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών ως προς την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, υιοθετώντας αειφορικές πρακτικές.

Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες συγκεκριμένων περιοχών της ΕΕ και στάθηκε ιδιαίτερα στις ολοένα αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα στην ανομβρία. Τόνισε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτές τις προκλήσεις παρέχοντας ανάλογη στήριξη των αγροτών που επηρεάζονται, μέσα από στοχευμένα μέτρα.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε, επίσης, στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στη χρήση νέων τεχνολογιών με στόχο τη στήριξη και αναβάθμιση των μικρών ή οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, πέραν της στήριξης που δίνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η οικογενειακή γεωργία, συνέχισε, είναι βασικό συστατικό του ευρωπαϊκού μοντέλου γεωργίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τη στηρίξει με στοχευμένα μέτρα, μέσα από τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική. Στάθηκε, επίσης, στην ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών και ενίσχυση της κοινωνικής τους θέσης και της οικονομικής τους κατάστασης. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών, τόνισε, θα έχει πολλαπλά οφέλη για το μέλλον της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών.

Τέλος, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγής προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη και διατροφική αξία, όπως π.χ. τα βιολογικά προϊόντα, τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και τα Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, αφού η ενίσχυση αυτή θα περιορίσει τα φαινόμενα εγκατάλειψης της άσκησης της γεωργίας και θα διατηρήσει βιώσιμες τις αγροτικές κοινωνίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Καδής θα μεταβεί στη Μάλτα, όπου θα συμμετάσχει στη «Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη βιώσιμη αλιεία μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο». Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν στις 26 Σεπτεμβρίου 2018, με την τελετή υπογραφής της Διακήρυξης για τη βιωσιμότητα της αλιείας στη Μεσόγειο και ο Υπουργός Γεωργίας θα επιστρέψει στην Κύπρο την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου.

_____________

(ΜΑΚ/ΣΧ)