Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-09-2018 18:27

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις

Με αισθήματα χαράς, αλλά κυρίως περηφάνιας, βρίσκομαι απόψε εδώ, για να χαιρετίσω την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου σας, και να απονείμω τα βραβεία στους αριστεύσαντες φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους που ολοκληρώνεται σήμερα με αυτήν εδώ την εκδήλωση.

Γιορτή της παιδείας η σημερινή. Και ως γνωστό, η παιδεία λάμπει σαν ένας δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους.

Τα συγχαρητήριά μου σε κάθε έναν από εσάς.

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, μετρώντας οκτώ μόνο χρόνια ζωής στην ακαδημαϊκή ζωή της Κύπρου, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εδραιωθεί ως ένα αξιόλογο πανεπιστημιακό ίδρυμα και να αναδείξει νέους με ικανότητες, δεξιότητες και προοπτικές στον χώρο των επιστημών, των γραμμάτων και της έρευνας. Ιδρύθηκε σε μία από τις μικρότερες πόλεις της Ευρώπης, όπου λειτουργεί Πανεπιστήμιο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ιδρύθηκε εξ αρχής ως Πανεπιστήμιο και δεν εξελίχθηκε από Κολλέγιο σε Πανεπιστήμιο.

Η μεταφορά τεχνογνωσίας στον τόπο, με την έλευση και διαμονή στην Πάφο διακεκριμένων ακαδημαϊκών και τεχνοκρατών από διάφορα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα του εξωτερικού, αποτελεί βασική επένδυση για την πρόοδο της χώρας. Πρόκειται ειδικότερα για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στο είδος της που πραγματοποιήθηκε όχι μόνο στην Πάφο, αλλά ίσως και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Έχει επίσης καταστεί το Πανεπιστήμιο Νεάπολις ένας από τους σημαντικότερους φορείς πολλαπλής δραστηριοποίησης και ανάπτυξης στην πόλη και την επαρχία της Πάφου, με παράλληλη επιρροή σε όλη την Κύπρο, αλλά και τον ελληνικό χώρο.

Φοιτούν πέραν των 1800 φοιτητών σε διάφορα επίπεδα, ενώ αποφοιτούν φέτος 533 φοιτητές: 141 προπτυχιακοί και 392 μεταπτυχιακοί. Αποστολή του Πανεπιστημίου είναι να προσφέρει ανώτατη εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλού επιπέδου, προάγοντας τη διά βίου μάθηση με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και μεταδίδοντας την επιστημονική γνώση μέσω της έρευνας και της διδασκαλίας. Όλα τα πιο πάνω συμβάλλουν στην αναβάθμιση της χώρας μας σε όλους τους τομείς. Προσφέρονται επιπλέον, πέραν του συμβατικού τρόπου διδασκαλίας, προγράμματα με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Για εσάς τους απόφοιτους, γνωρίζω ότι η παραλαβή του πτυχιακού ή μεταπτυχιακού τίτλου, αποτελεί μια κομβική στιγμή της προσωπικής, αλλά και της επαγγελματικής σας πορείας. Ένας σημαντικός κύκλος της ζωής σας ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ ταυτόχρονα διανοίγονται μπροστά σας καινούργιοι δρόμοι, γεμάτοι ευκαιρίες και προοπτικές. Θα δείτε, ότι οι κόποι και οι θυσίες που έχετε καταβάλει όλο αυτό το διάστημα, θα αποφέρουν καρπούς και θα σας ανταποδώσουν στον μέγιστο βαθμό ό,τι έχετε δώσει μέχρι τώρα.

Την ίδια όμως στιγμή, πέραν των ευκαιριών και των προοπτικών που θα ανοιχθούν μπροστά σας, η σύγχρονη εποχή απαιτεί σύνεση και βήματα προσεκτικά, καθότι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι αρκετοί.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας καλπάζει, επιφέροντας ραγδαίες αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητα του ανθρώπου. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι πράγματι θαυμαστά, ενώ ο συγκερασμός του ψηφιακού με τον φυσικό και βιολογικό κόσμο, έχει αλλάξει άρδην τις δομές του σύγχρονου κόσμου. Εντούτοις, πέρα από την πρόοδο, αναπόφευκτα επέρχονται απειλές και ποικίλα προβλήματα στους τομείς της απασχόλησης, της ασφάλειας και της προστασίας των δικαιωμάτων, ενώ γεννάται παράλληλα πληθώρα ηθικών διλημμάτων, τα οποία χρήζουν ορθού χειρισμού και αντιμετώπισης.

Γι’ αυτό, λοιπόν, πέρα από τους όποιους στόχους και φιλοδοξίες θέτετε στον εαυτό σας, πρώτιστο μέλημά σας θα πρέπει να είναι να διατηρήσετε το ακέραιο του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σας. Σαφέστατα, η γνώση είναι ένα πολύτιμο κτήμα για τον καθένα και κανείς δεν μπορεί να σας το αφαιρέσει. Η μόρφωση και η συνεχής κατάρτιση είναι στοιχεία που δύνανται να σας αναβαθμίσουν πνευματικά και να σας οδηγήσουν στην πρόοδο και την επιτυχία, ακαδημαϊκή και επαγγελματική. Χρειάζεται όμως προσοχή. Διότι, εάν δεν επιτύχετε αυτή την πρόοδο σε συνδυασμό με την παράλληλη καλλιέργεια της ψυχής, του λόγου και του ήθους, τότε κανένα πτυχίο και καμιά διάκριση ή τίτλος δεν θα έχουν αξία. Σύμφωνα με τον αρχαίο φιλόσοφο Πλάτωνα, «η ψυχή έρχεται στον Άδη χωρίς να κουβαλάει τίποτε άλλο, πέρα από την παιδεία της και την αγωγή της».

Όποιον δρόμο και αν επιλέξετε να ακολουθήσετε και όποιες και αν είναι οι αποφάσεις που θα κληθείτε να λάβετε στη μετέπειτα ζωή σας, μην ξεχνάτε να ενισχύετε την πραγματική υπόσταση του ανθρώπου, μένοντας πιστοί σε αρχές και αξίες, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η ισότητα, η ανεκτικότητα, η αλληλεγγύη. Επίσης, η σωστή γνώση της ιστορίας, εθνικής και διεθνούς, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου.

Να επιδιώκετε ακόμη να είστε ενεργοί πολίτες μέσα στην κοινωνία, έχοντας επίγνωση των θεμάτων της επικαιρότητας, συμμετέχοντας στα κοινά, ασκώντας κριτική σκέψη και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Να ξέρετε, ότι η απάθεια, η αδράνεια, η άγνοια, η ημιμάθεια, καθώς και η έλλειψη βούλησης, είναι τα χείριστα των ελαττωμάτων που μπορούν να χαρακτηρίσουν έναν άνθρωπο.

Γι’ αυτό, να δράττεσθε κάθε ευκαιρίας, να επιδιώκετε τη μάθηση συνεχώς, να διαβάζετε, να κοινωνικοποιείστε, να ταξιδεύετε. Γιατί όπως λέει και ένα απόφθεγμα του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Ουναμούνο, «Ο φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα, και ο ρατσισμός θεραπεύεται με τα ταξίδια». Εξάλλου και οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τα ταξίδια αναπόσπαστο μέρος της μόρφωσης. Στη βάση αυτή, λοιπόν, εύχομαι και σε σάς καλή, ασφαλή και πετυχημένη διαδρομή στο ταξίδι της ζωής.

Καταληκτικά, να σημειώσω ότι η παιδεία θα πρέπει να αποτελεί το θεμέλιο και τη βάση κάθε πολιτείας, αφού μέσω αυτής γεννάται ο πολιτισμός, καθώς και η μέγιστη αξία της αρετής.

Συγχαίρω, λοιπόν, για άλλη μια φορά κάθε έναν από εσάς, και εύχομαι σε όλους κάθε επιτυχία και καλή σταδιοδρομία σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Σας ευχαριστώ.

------------------------

(ΜΓ/ΕΙ)