Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-09-2018 20:55

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο Επενδυτικό Φόρουμ του Capital Link “Invest in Cyprus”, στη ΝέαΥόρκη

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ “Invest in Cyprus” του Capital Link, στη Νέα Υόρκη.

Στην ομιλία του στο φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές που εκτός από το Capital Link είναι η Ένωση Κυπρίων Πλοιοκτητών και το CIPA, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρέχει διευκολύνσεις σε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνέργειες ανάμεσα σε Κύπρο και ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι μια εκ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η διμερής συνεργασία είναι στρατηγικής σημασίας.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Κύπρο με πιο πρόσφατη την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην εξυγίανση των κυπριακών τραπεζών και στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Παράλληλα, είπε, συνεχίζεται ένας διάλογος ανάμεσα σε Κύπρο και ΗΠΑ, ώστε να μελετηθούν διάφορα θέματα οικονομικής συνεργασίας, διαβεβαιώνοντας ότι οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν επενδυτική ασφάλεια και προστασία στην Κύπρο πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα ευρωπαϊκά και διεθνή επίπεδα.

Αναφερόμενος εκτενώς στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι παρουσιάζονται επιπρόσθετα επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλοι τομείς.

«Εκ μέρους της Κυβέρνησης θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε προσηλωμένοι στο να παραμείνει η Κύπρος στον δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης και θα συνεχίσουμε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις και τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εξάλλου στην παρουσία των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και στις τεράστιες προοπτικές που διανοίγονται λόγω της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Σημείωσε ακόμη τον σημαντικό γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας τους τριμερείς μηχανισμούς, στους οποίους συμμετέχει η Κύπρος με χώρες της περιοχής.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι απαιτείται η δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου στη βάση καλής θέλησης και εποικοδομητικής στάσης όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ιδιαίτερα της τουρκικής πλευράς, ώστε να διασφαλιστεί ένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις.

Στο Φόρουμ παρέστησαν, επίσης, από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας και η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Νατάσα Πηλείδη.

_____________

 ΡΜ/ΜΚΥ/ΣΧ