Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2018 21:32

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Μεγάλων Αναπτύξεων Κύπρου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι για ακόμη μια χρονιά στην ετήσια σας Γενική Συνέλευση, καθώς προσφέρεται η ευκαιρία να μεταφέρω αφενός την εκτίμηση της Πολιτείας για το έργο που ο Σύνδεσμος σας επιτελεί και αφετέρου να καταστώ κοινωνός εισηγήσεων για κίνητρα ή μέτρα προς προσέλκυση περαιτέρω επενδυτικών έργων στους τομείς δραστηριοποίησης σας.

Ο Σύνδεσμος σας, υπήρξε διαχρονικά ένας πολύτιμος συνεργάτης της Πολιτείας, όπου, μέσα από τις δικές σας εισηγήσεις και τις συνέργειες που οδήγησαν τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε περαιτέρω συνεργασία, συνέτεινε ουσιαστικά στη δημιουργία συνθηκών προόδου και ευημερίας στην πατρίδα μας.

Και οφείλω να εξάρω, επίσης, την καθοριστική συνδρομή του Συνδέσμου στις προσπάθειες που καταβάλαμε για να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση που διήλθε η πατρίδα μας, ως καταγράφεται από μεγάλες ιδιωτικές αναπτύξεις αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης και αφορούν σημαντικά έργα, όπως, μεταξύ άλλων, το καζίνο – θέρετρο, μαρίνες, ξενοδοχειακές μονάδες, μεικτές αναπτύξεις, εμπορικά κέντρα και γήπεδα γκολφ,

Αναπτύξεις που υποβόηθησαν σημαντικά τον κοινό μας στόχο για μείωση της ανεργίας, ενίσχυση του κατασκευαστικού και τουριστικού κλάδου και αναβάθμιση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ενισχύοντας με απτό τρόπο τις κοινές προσπάθειες για επίτευξη βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης.    

Ως προανέφερα, η συνεργασία του Συνδέσμου σας με την Κυβέρνηση, ήταν πραγματικά, ιδιαίτερα επωφελής για την επίτευξη των πιο πάνω, καθώς, μέσα και από τις δικές σας εισηγήσεις και συμβουλές, η Κυβέρνηση υιοθέτησε συγκεκριμένα μέτρα και παρείχε φορολογικά, πολεοδομικά και άλλα κίνητρα για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Είστε καλά ενήμεροι για τις πρόνοιες των σχετικών μέτρων και κινήτρων, τα οποία επικαιροποιήθηκαν και τροποποιήθηκαν, ούτως ώστε να καταστούν ακόμη πιο αποτελεσματικά, και ως εκ τούτου θα αποφύγω να τα επαναλάβω.

Το πλέον ουσιώδες, είναι πως τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που καταγράφονται στον Κλάδο σας, με συνακόλουθα οφέλη στο σύνολο των πολιτών και ευρύτερα στην οικονομία, οφείλονται στη δυναμική σας κινητοποίηση για πλήρη αξιοποίηση των παρεχόμενων κινήτρων, στην ευρηματικότητα και στις επιχειρηματικές σας πρωτοβουλίες.   

Την ίδια στιγμή, τα ανωτέρω, σε συνάρτηση με τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη διασφάλιση της σταθερότητας του φορολογικού μας συστήματος, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μάς έχουν σήμερα οδηγήσει στα αποτελέσματα που όλοι βιώνουμε:  

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που σήμερα ανέρχονται στο 4%, από τους υψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα, συνεχή πτωτική τάση της ανεργίας, έξοδο στις αγορές και επιστροφή της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο αναντίλεκτα δημιουργεί νέες θετικές προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων.  

Βεβαίως, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως τα πιο πάνω δεν θα ήτο κατορθωτά εάν παράλληλα δεν επιτυγχάναμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας ως ανταγωνιστικό κέντρο για διεθνείς επιχειρήσεις, μέσω της αξιοποίησης του ελκυστικού φορολογικού και νομικού μας συστήματος, του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, τις υψηλού επιπέδου υποδομές και της γεωγραφικής μας θέσης.

Τούτων λεχθέντων, λαμβάνοντας υπόψη το ευμετάβλητο του διεθνούς περιβάλλοντος, είναι πάγια η θέση μας πως για να διατηρήσουμε και ενισχύσουμε την ελκυστικότητα μας ως επενδυτικός προορισμός, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.  

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνέχεια των δράσεων που αναπτύξαμε την προηγούμενη πενταετία, που θα επιμείνουμε, πάντοτε σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και επαγγελματικούς φορείς, στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δράσεων που είτε έχουμε προωθήσει είτε θα προωθηθούν.

Δράσεις που, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • Tην ενίσχυση του δικαστικού συστήματος.
  • Την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
  • Τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
  • Την ανάπτυξη του τομέα της διαχείρισης Επενδυτικών Ταμείων.
  • Την εύρυθμη μετατροπή του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα ενισχύσει την εξαιρετικά θετική δυναμική του τουριστικού μας προϊόντος, μέσω εφαρμογής της ολοκληρωμένης ενιαίας στρατηγικής για τον τομέα της εστίασης.. Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν είναι δυνατόν κατ’ έτος να απαιτούνται οι ίδιες άδειες που εκδόθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, να υπάρχει μια χρονοβόρα διαδικασία, να υπάρχουν δυστυχώς και οι τάσεις διαφθοράς, διότι δημιουργούνται κατ’ αυτό τον τρόπο, να είναι δυνατόν να λέμε ότι η άδεια ισχύει απλά μόλις για ένα χρόνο.

Είναι αδιανόητα αυτά τα φαινόμενα, και είμαστε ενδεχόμενα η πρώτη χώρα που εφαρμόζει ανάλογα γραφειοκρατικά, αγκυλωτικά, ανταγωνιστικά και αντιεπιχειρηματικά φαινόμενα όπως αυτά που καταγράφονται.

Μέσα από τη δημιουργία του Υφυπουργείου και τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν – και θα πρέπει να ευχαριστήσω τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν συνειδητοποιήσει πόσο ζημιογόνα είναι για την πατρίδα μας ανάλογη νομοθεσία ή αγκυλώσεις και στρεβλώσεις που υπάρχουν – έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που ο κάθε επιχειρηματίας αναμένει – ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και αυτό δεν είναι ούτε τα κωλύματα ούτε η γραφειοκρατία ούτε η αυθαιρεσία που διακρίνει μερικούς εκ των δημοσίων υπαλλήλων, για να μη μηδενίσω το έργο καταξιωμένων δημοσίων λειτουργών που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα και στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και στην απόδοση της κρατικής μηχανής.  

  • Τη βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας μέσω του Επικεφαλής Επιστήμονα και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας κάτι που έγινε πραγματικότητα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη βδομάδα.  
  • Την υλοποίηση του σχεδιασμού μας για αποκρατικοποιήσεις. Εννοούμε τα μέτρα που δεν θα αποξενώνουν τον δημόσιο πλούτο, αλλά θα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ορθή διαχείριση επιχειρήσεων του δημοσίου, ώστε να παραμείνουν βιώσιμες Ο ανταγωνισμός καταγράφει τις ζημιές που η ΑΤΗΚ υφίσταται, την προοπτική βιωσιμότητας της, και χαίρομαι να πω πως δεν είναι μόνο το ΔΣ αλλά και η διευθυντική ομάδα που αισθάνεται ότι ένας στρατηγικός εταίρος με ένα συγκεκριμένο ποσοστό, όχι το πλειοψηφικό – για να μην ανησυχούν κάποιοι ότι αποξενώνουμε τον δημόσιο πλούτο – θα συμβάλει ώστε η ΑΤΗΚ να παραμείνει βιώσιμη. Να μην ακολουθήσουμε παραδείγματα άλλων ημικρατικών οργανισμών που ως αποτέλεσμα άφρονος πολιτικής πεισμώνουν ή και ιδεών που ανήκουν στο παρελθόν και που οδήγησαν στη χρεοκοπία αυτών των οργανισμών Κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος πάει μπροστά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ή θα παραμείνουμε πίσω. Συνεπώς δεν είναι θέμα ιδεολογικής τοποθέτησης. Είναι θέμα ανάγκης που η αγορά δημιουργεί. Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία είτε μας αρέσει είτε όχι. Θα πρέπει να παρακολουθούμε και συνεχώς να βελτιωνόμαστε προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που και η πολιτεία και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι έχουν. Γιατί αν δεν υπάρχουν επιχειρηματίες δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι. Και αρνούμαι να δεχθώ τον μηδενισμό ότι τάχα το κέρδος είναι αμαρτία. Είναι κίνητρο για να δημιουργήσεις και όλες οι χώρες δίνουν κίνητρα για να υπάρξει όφελος. Διότι αν  υπάρχει όφελος στον επιχειρηματικό τομέα και το κράτος θα ευημερεί είτε αυτό λέγεται φόρος εισοδήματος είτε ΦΠΑ είτε οι εργαζόμενοι που εργοδοτούνται κλπ.

Βεβαίως θα πρέπει να πάρουμε μέτρα για προστασία των εργαζομένων, θα πρέπει να παρακολουθούμε και να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία για αποφυγή είτε αδήλωτων εργατών είτε μισθών που αποτρέπουν Κύπριους από το να εργοδοτηθούν.  

Σημαντικός άξονας του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος αποτελεί και η ταχύτερη αδειοδότηση επενδυτικών έργων – ένα άλλο από τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουμε - και η περαιτέρω διευκόλυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είτε Κύπριων είτε ξένων υπηκόων.

Συναφώς, βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής η νέα απλοποιημένη διαδικασία για την αδειοδότηση έργων στη βάση του Επενδυτικού Νόμου, που στοχεύει στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού μηχανισμού που θα προσφέρει ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων, προσδίδοντας περαιτέρω δυναμική στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η υιοθέτηση των προαναφερθεισών μεταρρυθμίσεων θα είναι προς όφελος της πατρίδας μας και την ευημερία του συνόλου των πολιτών, καθώς θα μας υποβοηθήσει να άρουμε διαχρονικές στρεβλώσεις σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης και να μειώσουμε στο ελάχιστο την τυχόν επανάληψη πολιτικών που, ως το πρόσφατο παρελθόν καταδεικνύει, απέβησαν ιδιαίτερα επιζήμιες.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει μια αδιαμφισβήτητη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων, δημιουργώντας συνάμα ένα ακόμη πιο ελκυστικό περιβάλλον για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συναφώς, είμαι βέβαιος ότι με τη δική σας δεδομένη θετική βούληση, αλλά και τη συνεργασία και την υπεύθυνη στάση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, θα επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις, ούτως ώστε να επιτύχουμε αυτό που όλοι προσδοκούν από εμάς.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στον Σύνδεσμο σας για τις πολυσήμαντες επιχειρηματικές του δράσεις, βεβαιώνοντας σας  πως η Πολιτεία θα συνεχίσει να σας στηρίζει με κάθε δυνατόν τρόπο, έτσι ώστε να συνεχίσετε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το έργο σας.

------------------------

ΡΜ/ΕΙ