Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2018 10:47

Αναγνώριση Μικροβιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ως Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τον Ιό της Γρίπης από τον ΠΟΥ

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με σκοπό να αξιολογήσει το Μικροβιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, ώστε αυτό να αποκτήσει επίσημη αναγνώριση από τον διεθνή Οργανισμό ως Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τον Ιό της Γρίπης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών του ΠΟΥ, το Εργαστήριο για τον Ιό της Γρίπης του Μικροβιολογικού Τμήματος έχει πλήρεις και επαρκείς εγκαταστάσεις για τις δραστηριότητες ενός σύγχρονου εργαστηρίου ιολογίας. Περιλαμβάνει  εργαστήρια, τα οποία μπορούν να χειριστούν όλα τα δείγματα της εποχικής γρίπης και να ταυτοποιήσουν λοιμώξεις από ιούς γρίπης που προκαλούν ζωονόσους.

Επίσης έχει συμβάλει στο Παγκόσμιο Σύστημα Επιτήρησης και Ανταπόκρισης για τον ιό της Γρίπης του ΠΟΥ (GISRS), στέλνοντας κλινικά δείγματα στο WHO Collaborating Centre for Reference and Research on Influenza στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, ενώ συνεργάζεται και με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς της Γερμανίας στο  Ινστιτούτο Robert Koch στο Βερολίνο.

Η αποστολή του ΠΟΥ αποφάσισε ότι το Εργαστήριο πληροί τα κριτήρια και τους όρους αναφοράς του ΠΟΥ για τα Εθνικά Κέντρα για την Γρίπη (WHO NIC) και ως εκ τούτου θα προτείνει την αναγνώριση από τον ΠΟΥ του Εργαστηρίου για τον Ιό της Γρίπης του Μικροβιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ως Εθνικό Κέντρο Αναφοράς του ΠΟΥ για τον Ιό της Γρίπης.

Τα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς για τον ιό της Γρίπης αποτελούν σημεία αναφοράς και παίζουν βασικό ρόλο στην επιτήρηση της γρίπης σε εθνικό επίπεδο. Μέσω του Παγκόσμιου Συστήματος Επιτήρησης και Ανταπόκρισης για τον ιό της Γρίπης του ΠΟΥ (Global Influenza Surveillance and Response System-GISRS) συμμετέχουν στην περιφερειακή και παγκόσμια επιτήρηση, συμβάλλοντας στην εφαρμογή του Πλαισίου Ετοιμότητας για την Πανδημία τη Γρίπης (PIP). Επίσης, τα Κέντρα αυτά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη συλλογή κλινικών δειγμάτων και στην απομόνωση των ιών της γρίπης, επιτρέποντας στον ΠΟΥ να παρακολουθεί κάθε χρόνο την περίοδο της γρίπης και να κάνει συστάσεις για τη σύσταση του σχετικού εμβολίου.

(MKY)