Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2018 11:00

Υπουργός Δικαιοσύνης: Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη συμμόρφωση της διοίκησης προς τις αποφάσεις των δικαστηρίων

Η παράλειψη κάποιων Αρχών ή οργάνων να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, δυστυχώς, ταλανίζει την κυπριακή δικαιοσύνη για χρόνια και πρέπει να βρεθεί τρόπος να υπάρξει ρύθμιση του θέματος αυτού, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μιλώντας τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για συμμόρφωση της διοίκησης προς τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Έχει ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρον συζήτηση, παραμένουν κάποια ερωτήματα από τα μέλη της Επιτροπής και σε κάποια από τα ερωτήματα θα δοθούν απαντήσεις σε επόμενη συνεδρία, ενώ κάποια αφορούν θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ των μελών.

Πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο νομοσχέδιο με λεπτές γραμμές ρύθμισης και γι’ αυτό το λόγο η συζήτηση που γίνεται ενώπιον της Επιτροπής και ο προβληματισμός από τα μέλη δεν κρίνεται αδικαιολόγητος.

 Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να υπάρξει ρύθμιση του θέματος αυτού γιατί, δυστυχώς, η παράλειψη κάποιων Αρχών ή οργάνων να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων ταλανίζει την κυπριακή δικαιοσύνη για χρόνια και ειδικότερα τη δικαιοσύνη στα θέματα διοικητικού δικαίου. Έχουμε δει αποφάσεις να επαναλαμβάνονται από τα δικαστήρια καθότι δεν υπήρξε ενεργή συμμόρφωσης των διοικητικών οργάνων με τις αποφάσεις αυτές. Συνεπώς, η απαίτηση για ρύθμιση μιας διαδικασίας που θα επιβάλλει την ενεργή συμμόρφωση είναι επιβεβλημένη και νομίζω ότι σε αυτό το σημείο συμφωνούμε τόσο η εκτελεστική όσο και η νομοθετική εξουσία.

Θέλω να ελπίζω ότι στην επόμενη συνεδρία μέσα από τον προβληματισμό που θα γίνει και από τα μέλη της Επιτροπής, θα μπορούν να βρεθούν και άλλες επιλογές που ουσιαστικά θα ρυθμίσουν διατάξεις που να υποχρεώνουν τα διοικητικά όργανα για να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

(ΕΚ/ΑΧ)