Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2018 13:35

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού για την ανιδιοτελή στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο εξέφρασε σήμερα Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας καλωσορίσω στην Κύπρο, να εκφράσω ιδιαίτερη χαρά γιατί μας δίνεται η ευκαιρία αυτές τις κρίσιμες ώρες να ανταλλάξουμε κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς για τα όσα διαμορφώνονται σχετικά με την πάρα πέρα πορεία του κυπριακού προβλήματος, αλλά και να εκφράσω για άλλη μια φορά και την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού για την πάντοτε ανιδιοτελή όχι απλά παρουσία αλλά στήριξη, σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε για μια δίκαιη,  βιώσιμη και πριν και πάνω απ’ όλα λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, που χωρίς αμφιβολία θα πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να είναι απόλυτα συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πέραν των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, «εμείς οι Ελλαδίτες και εγώ προσωπικά παίρνουμε δύναμη όταν σας βλέπουμε παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, να προοδεύετε και να δείχνετε αυτή την εικόνα ενότητας στα βασικά θέματα» και είναι η δύναμη μας να διεκδικήσουμε αυτή τη λύση.

Πρόσθεσε ότι «χαίρομαι διότι μας δίδεται η δυνατότητα και μέσα από το Συνέδριο [Συνέδριο Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας] που είχαμε σήμερα να πούμε ότι δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα ιδίως η μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια να ανέχεται αυτή την κατάσταση. Αυτό πρέπει να τελειώσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Επεσήμανε ακόμη ότι σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων «έχουμε αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι αυτά δεν ταιριάζουν σε μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία».

Πρόσθεσε ότι «δεν μεγαλοπιανόμαστε, δεν είμαστε μεγάλα κράτη ξέρουμε όμως ότι έχουμε ένα ρόλο από την ιστορία και τον πολιτισμό μας να διαδραματίσουμε στην Ευρώπη, η οποία και εκείνη δοκιμάζεται πάνω σε ευρωεκλογές που είναι εξαιρετικά κρίσιμες, θα κριθεί το μέλλον της ΕΕ από αυτές.

Αν επικρατήσουν δυνάμεις του λαϊκισμού, που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού και ακόμα παραπέρα, αν συνεχίσουν να εφαρμόζονται πολιτικές που ροκανίζουν το κοινωνικό κράτος», τότε όλα αυτά τα θέματα του παρελθόντος που με τόσο κόπο και χρόνο αποκτήθηκαν, θα χαθούν «και εμείς εδώ είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε».

Τέλος, ανέφερε ότι στέλνεται το μήνυμα από τη Λευκωσία ότι «δεν είναι μόνο η δική μας μοίρα που μας νοιάζει, μας νοιάζει και η μοίρα της μεγάλης μας οικογένειας διότι μέσα από αυτή μπορούμε και εμείς να δημιουργήσουμε και να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο».

Για την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Συνέδριο «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» πατήστε εδώ.

ΡΜ/ΑΧ/ΕΙ