Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2018 14:08

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2018, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Βούτσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα Κοινοβούλια Ελλάδας και Κύπρου «πήραμε αυτή την πρωτοβουλία για το Συνέδριο σήμερα, όπου τίθενται θέματα συνταγματικά, πολιτειακά. Ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης στην Ελλάδα είναι πολύ κρίσιμη από κάθε άποψη αυτή η απεικόνιση και προσέγγιση των δύο συστημάτων δημοκρατίας. Από κοινού επί διετίας έχουμε κάνει δουλειά για τον φάκελο της Κύπρου και είμαστε στην τελική φάση της έκδοσης του φακέλου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση της Ελληνικής Βουλής, επισημαίνοντας τη στάση που τήρησε επί θητείας Κώστα Σημίτη όταν «συνέβαλε τα μέγιστα στο να ενταχθούμε στην ΕΕ, κάτι που είναι ίσως η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από εγκαθιδρύσεως της, και ιδιαίτερα υπάρχοντος του κυπριακού προβλήματος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε επίσης την Ελληνική Βουλή για τη διαχρονική στάση που τηρεί στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. «Υπάρχει μια πρωτόγνωρη ενότητα στο ελληνικό Κοινοβούλιο για το Κυπριακό και αυτό πραγματικά μας ενθαρρύνει και αποτελεί και ένα δείγμα γραφής του τι πρέπει να γίνεται στην Κύπρο, κάτι που σε μεγάλο βαθμό γίνεται».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμη «τη συμβολή της Βουλής των Ελλήνων στην όλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να πετύχουμε όρους που να επιτρέψουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με την προοπτική να μας οδηγήσουν σε μια λύση που πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να είναι λειτουργική για να είναι βιώσιμη. Και είναι σε αυτά τα πλαίσια που καταβάλαμε προσπάθεια και πετύχαμε, χάρη στην άριστη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το πλαίσιο Γκουτέρες».  

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)